Китай става световна икономика №1 тази година

26402
Китай става световна икономика №1 тази година
Снимка: Getty Images / Guliver

Китай ще надмине САЩ по размер на икономиката още тази година, сочи доклад на Световната банка, публикуван във "Файненшъл таймс", предаде БГНЕС.

Изчисленията показват, че до края на тази година Китай ще бъде по-голяма икономика от САЩ. Повечето икономисти смятат, че Китай ще се превърне в най-голямата икономика в света през 2019 г., но според последните данни това ще се случи много по-рано. САЩ станаха световен икономически лидер през 1972 г., изпреварвайки Великобритания.

"Файненшъл таймс" отбелязва също, че статистическите данни, предоставени от международната програма "ICP" са стандартни за много правителства, частния бизнес, както и за Международния валутен фонд. В основата на метода на изчисление е пресмятане на паритета на покупателната способност между различните страни. Така се избягват неточностите, причинени от колебанията на валутните курсове.

ICP пусна статистически доклад за икономическото състояние на света през 2005 година. Новото изследване показва, че икономическият подем на Китай е по-мощен от всяка прогноза. В същото време според доклада на Световната банка за обема на световните икономики, направен въз основа на равнището на БВП и брутния национален доход от 2013 г., БВП на световната икономика е 71,7 трилиона долара. Световен лидер по този показател остава американската икономика с 15,09 трилиона долара. Икономиката на Китай, която през 2011 г, надмина тази на Япония, съставлява 7,3 трилиона долара, а Русия остава с 2,01 трилиона долара.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com