Китай създава изкуствени острови в оспорван морски район

19582
Китай създава изкуствени острови в оспорван морски район

Китай е започнал да изгражда изкуствени острови в Южнокитайско море в района на спорните острови Спратли, съобщи агенция Блумбърг, цитирайки Еухенио Бино-Онон, кмет на филипинската община Калаян, предаде БГНЕС.

По неговите думи островите се създават по модела на изкуствения архипелаг "Палм" в Дубай. Според Бито-Онон интензивното изграждане на тези изкуствени острови ще позволи на Пекин да контролира напълно Южнокитайско море.

Параселските острови и архипелагът Спратли са обект на претенции в шест държави – Виетнам, Китай, Тайван, Малайзия, Филипините и Бруней. Важни са за тях, тъй като през тези води преминават най-оживените морски пътища и районът на островите е богат на залежи от петрол и природен газ.

Китай удвоява потреблението на газ през следващите 5 години

Потреблението на природен газ в Китай ще се удвои през следващите пет години, но разрастващият се търговски гигант ще може да покрие са...

През 2012 г. китайски военни кораби установиха контрол върху спорния архипелаг Скарбъро Шол, който до тогава принадлежеше на Филипините. През май едва не се стигна до война между Китай и Виетнам, след като Пекин разположи петролна платформа във води, за които претендира Ханой.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com