Китайският военен министър в Русия: Силни думи, но какви ще са действията?

10370
Китайският военен министър в Русия: Силни думи, но какви ще са действията?
Снимка: Getty Images/Guliver

Китайският министър на отбраната Ли Шанфу заяви, че страната му е готова да си сътрудничи с Русия в името на тесните стратегически отношения в сферата на отбраната, предаде Ройтерс, като се позова на китайски медии.

Ли, който се срещна в Москва с издирвания от Международния наказателен съд за систематично отвличане на деца руски диктатор Владимир Путин, каза още, че Китай иска да засили всестранното си координиране и сътрудничество с Русия, съобщава китайската държавна телевизия.

Глас от Хонконг пита: Притиснат ли е Китай в ъгъла?

Китай е притиснат в ъгъла, според статия в излизащото в Хонконг издание Asia Times. Ситуацията заплашва да се обърне срещу него, тъй ка...

"Китай е готов да си сътрудничи с Русия, за да допринесе за съхраняването на световната и регионалната сигурност и стабилност", се казва в изявлението на китайския министър, предаде БТА.

"Ние имаме много силни връзки. Те надхвърлят военно-политическите съюзи от епохата на Студената война... Те са много по-стабилни", каза той в преведени забележки, излъчени по руската телевизия.

Той добави, че руско-китайските връзки "вече са навлезли в нова ера". "Това е първото ми посещение в чужбина, откакто поех поста министър на отбраната на Китай. Избрах специално Русия за това, за да подчертая специалния характер и стратегическото значение на нашите двустранни връзки", каза Ли.

Китайският военен министър обаче по никакъв начин не засегна темата за Украйна, а говорител на китайското външно министерство повтори официалната позиция на Пекин - че в Украйна трябва да има по-скоро мир.

ОЩЕ: Новият военен министър на Китай е под американски санкции

Китай няма да дава оръжия на Русия

Китайското правителство подчерта, че няма да предоставя оръжия на Русия в подкрепа на продължаващата инвазия на Москва в Украйна, нито ...

По време на срещата, на която присъства и руският министър на отбраната Сергей Шойгу, Путин приветства военното сътрудничество между Русия и Китай, пише БГНЕС. "Ние работим активно и чрез военните ведомства, редовно обменяме полезна информация, сътрудничим си в областта на военнотехническото сътрудничество, провеждаме съвместни учения. Това несъмнено е още една важна област, която укрепва изключително доверителния, стратегически характер на нашите отношения", каза Путин.

Пътуването на Ли в Русия, което ще продължи до 19 април, идва седмици след официалното посещение в Москва на китайския лидер Си Дзинпин миналия месец. При него обаче Си Дзинпин отхвърли прокламациите на Путин за "сътрудничество без граници" между Китай и Русия: Путин говори възторжено за Китай, Си Дзинпин - не толкова за Русия

През последните години Москва и Пекин засилиха сътрудничеството си, водени и от желанието си да противодействат на глобалното господство на САЩ. Партньорството им само се задълбочи, след като Путин започна офанзива в Украйна през февруари миналата година.

Китай се опитва да се представи като неутрална страна в конфликта в Украйна, но Вашингтон обвини Пекин, че обмисля износ на оръжия за Москва - твърдения, които Китай продължава да отрича.

В Кремъл се страхуват: В Москва отмениха парада за 1 май

В руската столица отмениха тази година провеждането на традиционния парад по случай 1 май, Деня на труда. Тържествата няма да се състоя...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Нова атака срещу камионите с хуманитарна помощ за Газа

Руски танкове навлязоха във Волчанск (ВИДЕО)

Ким Чен Ун лично провери балистичните си ракети (ВИДЕО)

Ердоган: Израел ще насочи погледа си към Турция, ако победи "Хамас"

Гори един от най-известните пазари в Истанбул (ВИДЕО)

Ердоган пак се уплаши от преврат, проведе спешна среща със службите

Размириците в Нова Каледония взеха жертви

Тайван засекли десетки китайски самолети близо до острова

Лидерът на Северна Корея призова за "епохална промяна" в подготовката за война

Ердоган ще гради "века на Турция" с турските фермери

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Азия