Кой е най-уреденият град в света за 2015 г.

9521
Кой е най-уреденият град в света за 2015 г.
Снимка: Thinkstock/Guliver

Според годишния индекс за устройството на градовете, публикуван в англоезичното списание „The Economist“, австралийският град Мелбърн е най-добре уредения за живеене град в света.

Класацията е подредена спрямо 30 фактора, обхващащи 5 важни за устройството на градовете области – стабилност, инфраструктура, образование, здравеопазване и околна среда.

Зверска жега на Australian Open – колабираха стюард и тенесист

Днешният, втори ден, в един от най-големите турнири в световния тенис, се проведе в условия на нечовешка жега. Живакът в Мелбърн удари ...

Австрийската столица Виена е класирана на второ място в класацията, като тя съответно се явява и като най-добре устроения за живеене европейски град. Градът държи стабилно втората позиция в класацията вече пет поредни години.

Третата, четвъртата и петата позиция в класацията се заемат само от канадски градове, съответно от Ванкувър (3. място), Торонто (4. място) и Калгари (5-о място). Нито един щатски град не се е класирал в „топ 10“ на най-добре устроените градове, тоест някои от канадските градове са най-добре устроените в Северна Америка.

Аделаида, Сидни и Пърт са следащите градове, поместени в индекса за устройство на градовете, заемайки шестото, седмото и осмото място.

На девето място е класирана финландската столица Хелзинки, а само една позиция по-назад швейцарският град Цюрих.

Мелбърн разтърсен от земетресение

Австралийският град Мелбърн беше разтърсен от земетресение и местните жители съобщиха, че то разлюляло къщите и разтърсило прозорците...

Мелбърн далеч не за първи път води в престижната класация, като от 2011 г. насам всяка година заема първата позиция. През 2010 г. Ванкувър, който сега е на трето място, е бил най-добре уреденият за живеене град в света.

Използван източник: Economist Intelligence Unit.

Aвтор: Теодор Спасов

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com