Коронавирусът унищожава вестникарската индустрия

1464
Коронавирусът унищожава вестникарската индустрия
Снимка: iStock/Guliver

Преходът към дигитализация нанесе удар върху продажбите на вестници по цял свят, тъй като хората предпочитат да четат новини онлайн, а сега индустрията на печатни медии е изправена пред друго предизвикателство - новият коронавирус.

Вирусът, известен като COVID-19, се разпространява чрез респираторни капчици, когато болни кашлят или кихат върху повърхности или други хора. Докосването на очите, устата или носа може да доведе до инфекция, ако докоснете замърсени повърхности или предмети.

25 идеи какво да правите по време на изолация

2020 е "отменена" заради пандемията от коронавирус, което изключително много ни натъжава. Препоръчва се да си стоим вкъщи, за да се о...

"Вероятността инфектиран човек да замърси търговски стоки е ниска и рискът от заразяване с вируса от стока, който е преместена, пътувала и е бил изложена на различни условия и температури също е нисък", се посочва в изявление от Световната здравна организация (СЗО).

Изявлението на СЗО води до предположението, че няма голям шанс за разпространение на COVID-19 чрез вестници. Въпреки това много хора в Турция са спрели да купуват изложени вън от будките стоки като вестници, съобщава „Сабах“, цитирани от БГНЕС.

"Купувам вестници ежедневно през последните три десетилетия или повече и обичам да чета печатни издания, като купувам поне две всеки ден. Но не съм купил нито един вестник през последната седмица", каза Осман Ченгиз, пенсиониран учител.

66-годишният мъж заяви, че коронавирусът представлява голям риск за по-старото поколение, като добави, че е станал по-предпазлив и не напуска дома си. Още преди да бъде наложен полицейският час за хора на възраст 65 и повече години, Ченгиз е внимавал да не докосва никакви предмети, докато е извън дома си.

"Някой заразен може да се докосне до вестника, затова не купувам", каза той, но добави: "Купих няколко списания, които бяха в найлонови торбички, и започнах да ги чета, след като премахнах опаковката, която също дезинфекцирах“.

Две седмици от извънредното положение: КРС започва коодинирани действия с телекомите

Две седмици след като парламентът гласува единодушно въвеждане на извънредно положение в Бългаия заради заплахата от коронавируса, Коми...

Ченгиз казва, че въпреки че е природозащитник и мрази да казва това, найлоновата торбичка около изданието го кара да се чувства по-уверен да го купи. "Може би за кратко време вестниците трябва да следват подобна политика, докато тази епидемия отмине", добавя той.

Според собственика на щанд за вестници, Ченгиз не е единственият скептично настроен да купува вестници поради опасения от заразяване с вируса в Турция, която досега потвърди 75 смъртни случая и 3 629 случая на заразени с болестта.

"Държавните служители многократно казаха на хората да не излизат извън домовете си, затова имаме много по-малко клиенти. Ясно е, че продаваме половината от това, което бяхме свикнали", заяви Вурал Акай, който е в бизнеса около 13 години.

Освен това Акай казва, че повечето му клиенти са над 40 години и по-младото поколение обикновено предпочита да чете онлайн.

"Някои от клиентите ми дори отказват да получават вестници, въпреки факта, че нашето момче за доставка ги доставя до вратите им. Сякаш вярват, че ще умрат в момента, когато докоснат хартията. Безсмислено е", казва той.

Корона Вирусова

Колко е гадна тая Корона - тежко му, който я носи. Пием, пеем, пушим на балкона, киснем се в страшни въпроси.   И всеки вече ...

Официален служител на вестник "Сабах", един от най-продаваните вестници в Турция, заяви, че хората, работещи в печатницата, вече носят маски и ръкавици, за да сведат до минимум риска, който представлява коронавирусът.

"След появата на този вирус, ние значително увеличихме хигиенните си мерки", каза той и добави, че служителите използват редовно дезинфектанти и минимизират човешкото взаимодействие.

Според проучване, публикувано в „New England Journal of Medicine“, коронавирусът остава жив на повърхности с часове - до три часа във въздуха, четири часа върху медни съдове, 24 часа върху картон и два или три дни върху пластмаса и неръждаема стомана.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Ердоган отива в САЩ на 9 май

Още година търговски санкции на Япония срещу Русия

Израел удари сирийския град Алепо, десетки са убити

Ердоган: Има "световен съюз" срещу Турция

Властите в Газа с нови данни за броя на жертвите в Ивицата

Влачиха я гола по улиците: Съседки нападнаха жена в Индия (ВИДЕО)

Киргизстан: Вербуват се мигранти за извършване на терористични актове в Русия

Смъртни случаи заради хранителна добавка в Япония? Правителството разследва

Загинали при израелски обстрел в Южен Ливан

Заловиха трафикант и осем мигранти в Одрин, искали да избягат в България

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com