Кремъл разкри целите на Русия в Сирия

3774
Кремъл разкри целите на Русия в Сирия
Снимка: Getty Images

Правителството на Русия отговори на изявленията на американския президент Доналд Тръмп, че малък брой американски войски ще останат в Сирия и обясни към какво ще са насочени всички действия на Москва в Сирия. Това пише изданието “Российская газета“, цитирано от агенция "Фокус".

„Позицията ни е добре известна – руски части са разположени в Сирия само на законна основа – по искане на сирийското ръководство“, заяви Димитрий Песков, говорителят на президента на Руската федерация Владимир Путин.

До какво ще доведат договорките за Сирия?

Москва прави в Сирия това, което не успяха да направят американците. Така накратко могат да се характеризират резултатите от състоялите...

„И крайната цел е пълното изтегляне на всякакви чужди въоръжени сили и чужди военни от територията на Сирия“, подчерта говорителят на Кремъл. „Тази позиция се споделя от Москва и от Дамаск и тази цел е в крайна сметка приоритет след пълното политическо уреждане (на конфликта), добави още Песков. Той коментира и думите на неназован представител на Белия дом за това, че САЩ предупреждават своите парньори в Турция и други страни, че трябва да са внимателни, когато се занимават с Русия.

„Първо, това не са сделки, а меморандум за разбирателство между президентите на двете страни, (Турция и Русия) договорен в Сочи, след резултатите от преговорите. Още веднъж искам да повторя, че е достатъчно да си припомним ситуацията с кюрдите, които вероятно няма да се доверят на обещанията на своите партньори", каза говорителят. „Трябва да се съсредоточим върху фактическата ситуация, върху реалността“, смята Песков.

„Русия и президентът Путин преследват единствено целта да обезпечат политическото уреждане на Сирия, териториалната й цялост и нейния суверенитет. Именно към това са насочени всички действия в Сирия“, заключи представителят на Кремъл.

Припомняме, че на 9 октомври Турция обяви началото на операция „Извор на мира“ в северната част на Сирия, която започна с въздушни удари по позициите на кюрдските сили в региона. По-късно президентът на Русия Владимир Путин и неговият турски колега Реджеп Тайип Ердоган се споразумяха за прекратяване на военните действия в Северна Сирия, след шест часа преговори. Според сделката от 23 октомври части на руската военна полиция и сирийските гранични служби ще патрулират в региона.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Иран: Знаем къде са всички ядрени обекти на Израел, готови сме за удар

Антъни Блинкен отива в Китай: Кога и защо

Солена глоба за нерегламентирано отдаване под наем на жилища в Турция

Заради змия в купето: Влак-стрела закъсня в Япония

Летището в Дубай все още не работи нормално (ВИДЕА)

Индонезия издава предупреждение за цунами след изригването на вулкан (ВИДЕО)

САЩ одобряват израелска операция в Рафах, ако няма по-голям удар по Иран?

След наводненията в Дубай: Българи са блокирани на летището

Осем души са ранени след земетресението в Япония

Нетаняху отлага плановете за отмъщение на Иран

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com