Къде избяга принцесата на Дубай?

25513
Къде избяга принцесата на Дубай?
Снимка: Getty Images/Guliver

"Смята се, че принцеса Хая е избягала от мъжа си Мохамед бин Рашид ал-Мактум - емирът на Дубай, в Европа. Но информацията не е потвърдена. От февруари акаунта на принцесата в Twitter мълчи." Това пише в своя статия журналистът Кристиан Вайсфлаг за швейцарското издание Neue Zürcher Zeitung.

През миналата седмица британските издания съобщиха, че принцеса Хая е избягала с двете си деца и 31 млн. лири в Европа, за да започне нов живот. Съобщаваше се още, че е потърсила убежище в Германия, а по друга информация - че се укрива във Великобритания.

Съпругата на емира на Дубай го напусна, поиска убежище в Германия

Принцеса Хая, съпруга на емир на Дубай Мохамед бин Рашид ал-Мактум е избягала от съпруга си с децата, съобщи The Sun. Отбелязва се, че...

На 1 юли Берлин отрече тази информация. Но някои обстоятелства свидетелстват в подкрепа на това твърдение - принцесата участва в много благотворителни хуманитарни проекти и активно информираше за тях в своя Twitter акаунт, но от февруари месец там няма никаква информация. По информация на The Guardian самият шейх е завел дело срещу жена си в британски съд. Радха Старлинг, правозащитник и основател на организацията "задържани в Дубай" (Detained in Dubai) написа следното: "Получих нова информация, която потвърждава историята. Въпросът сега е в това ще се разберат ли Йордания и ОАЕ или всичко ще бъде огласено."

45-годишната Хая е сестра на краля на Йордания Абдула II и е най-младата от шестте жени на Мактум.

"Отношенията с принцесата се смятаха за особено щастливи, тъй като и двамата ги свързваше силната любов към конете...", пише испанското издание El País. Двамата се запознават по време на едно от изданията на Световните конни игри.

Министър-председателят на ОАЕ е знаел, че в лицето на принцеса Хая се жени за еманципирана жена и явно ѝ е давал свободата, за да развива своята обществена дейност, допълва още изданието. През 2017 година Хая става член на Международния олимпийски комитет и в продължение на 8 години е президент на Международната федерация по конен спорт. Като посланик на световната продоволствена програма и имайки собствени организации, принцесата участва активно в борбата с глада и бедността по целия свят.

България инвестира 6,8 млн. лв. за участието си в световно изложение  

Обществена поръчка за цялостна организация на българското участие и вътрешно изграждане на павилион на стойност 5,7 млн. лв. без ДДС (и...

Засега не е ясно какво е накарало Хая да избяга. Вероятно е искала да бъде посредник в семейна трагедия. През миналата година Латифа - дъщерята на емира от друг брак, се опита да избяга през Индия в САЩ. Латифа обвинява баща си в това, че в продължение на три години я е държал заключена и я подлагал на мъчения, след като предишен неин опит за бягство се оказал неуспешен. През февруари 2018 година Латифа отново се опитва да бяга, но е арестувана от бреговата охрана на Индия и 33-годишната жена е върната обратно в Дубай. След това в продължение на дълго време за нея нищо не се чуваше. През декември 2018 година принцеса Хая покани в Дубай Мери Робинсън, която по-рано заемаше поста на върховен комисар за правата на човека към ООН, за да посети Латифа. С кадрите от срещата властите явно искаха да покажат, че с момичето всичко е наред.

Може ли възможното бягство на Хая в Европа да е свързано с трагичната съдба на Латифа, не е ясно. Тина Яухиайнен, близка приятелка на Латифа, помогнала ѝ при опита за бягство, вече призова йорданската принцеса да използва влиянието си за освобождаването ѝ: „Става въпрос за равноправие, достойнство и самоопределението на милиони жени в Близкия изток.“

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

САЩ изграждат кей, за да доставят хуманитарна помощ в Ивицата Газа

Израел изтегли ключова бригада от Ивицата Газа - затишие преди операцията в Рафах

Китай е приютил кораб с оръжия от Северна Корея за Русия: Сателитни снимки

Служител на "Хамас": Ще хвърлим оръжията, ако има решение за две държави

Ако протестираш, умираш! Иран осъди рапър на смърт (ВИДЕО)

"Направиха ни по-силни": Северна Корея за санкциите на САЩ

Обществените поръчки на медицински изделия в Китай под съмнение: ЕС започва разследване

Ердоган обещава срещите му с опозицията да станат редовни

Екстремна жега в Банкок

Пекин: Помощта на САЩ за Тайван е прострелване в крака

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com