Ликвидиране на Конвенцията Монтрьо: какво ще спечелят и загубят Русия и Турция

6897
Ликвидиране на Конвенцията Монтрьо: какво ще спечелят и загубят Русия и Турция

Режимът за влизане на военни кораби на САЩ в Черно море се определя от Конвенцията Монтрьо, налагаща на Пентагона много неудобни ограничения. Ако този международно-правов документ бъде анулиран, какви последствия ще има за корабоплаването в Черно море, задава въпрос руското издание topcor.ru?

Турция фактически контролира своите проливи Босфор и Дарданели, но суверенитетът й е ограничен от Конвенцията, подписана през 1936 г. Тя сериозно ощетява нечерноморските държави, като ограничава престоя на корабите им в Черно море до 21 дни.

Русия не случайно наложи на Украйна разрешителен режим за влизане в Азовско море. В противен случай корабите на САЩ можеха да отиват там на „приятелско” посещение и да престояват по няколко дни, а после пак да се връщат в Черно море.

Президентът Ердоган анонсира своя „строеж на века” – обходен канал „Истанбул” в европейската част на Турция, който да разтовари Босфора. Тогава Анкара може изобщо да прекрати корабоплаването на тежки кораби (танкери и военни) между Черно и Мраморно море. Това може да промени кардинално ситуацията, счита topcor.ru.

Всъщност Конвенцията не регулира минаването през Босфора, а изобщо наличие на кораби от не черноморски държави, без оглед как са влезли. Фактическото въвеждане на канала „Истанбул” не отменя Конвенцията, но ще даде на Анкара основание да постави въпроса за преразглеждане на международния правов документ като несъответстващ на съвременните реалности. Анкара обаче едновременно заиграва и с Изтока, и със Запада.

Очевидно е, че турците са готови да преразгледат конвенцията Монтрьо само в своя полза. Тогава той защо ще пропуска в Черно море кораби и подводници на ВМС на САЩ, Великобритания или Франция? Москва естествено ще откаже да подпише нов документ, съдържащ такива положения. Освен това Анкара едва ли ще се радва на прекомерното присъствие на НАТО в Черно море.

Може например да се допусне, че Турция ще допусне преминаване на авионосци без атомна силова установка, каквито американците нямат.

Покрай канала „Истанбул” Турция би допуснала преразглеждане на Конвенцията Монтрьо единствено в своя полза. За Русия това не е „смъртоносно”, дори би опростило логистиката и експорта по морски път от руски черноморски пристанища, твърди topcor.ru.

Едва ли някога Турция ще воюва с Русия, но тя вече започна строеж на самолетоносачи, опитва се с помощта на Пакистан да изработи ядрено оръжие. Анкара ще използва своята нараснала военна мощ за заплахи и изнудвания, ще действа от позиция на „меката сила”. Една авионосна групировка например край украинското крайбрежие (и дори край Крим) за Киев ще бъде допълнителен коз за подкрепа от Анкара в подкрепа на Киев и средство за политически натиск над Кремъл по въпроса за Крим и Донбас.

Превод със съкращения: Ганчо КАМЕНАРСКИ

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Израелската армия: Важен член на ПВО звеното на "Хизбула" е убит при удар в Ливан (ВИДЕО)

Банките в ОАЕ дават глътка въздух на хората след наводненията

Обидил мюсюлманите: В Индия се ядосаха на Нарендра Моди (ВИДЕО)

Военни хеликоптери се разбиха в Малайзия, 10 жертви (ВИДЕО и СНИМКИ)

Ким Чен Ун наблюдава учение, симулиращо "ядрена контраатака"

"Високо напрежение": "Хизбула" атакува израелска база с десетки ракети "Катюша"

Ново силно земетресение разлюля Тайван

Панихида и в Истанбул за 40 дни от кончината на патриарх Неофит

NYT: Израел е планирал голям удар по Иран, включително край Техеран

Терористична атака в Йерусалим в навечерието на Пасха (ВИДЕО 18+)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com