Липсата на кастрация за бездомните животни създава огромни проблеми на Турция

931
Липсата на кастрация за бездомните животни създава огромни проблеми на Турция
Снимка: Getty Images/Guliver

Липсата на процедури за стерилизация и кастрация е проблем номер едно за бездомните животни, особено в Турция. Това предаде Анадолската агенция (АА) за БТА, цитирайки местен защитник на бездомните животни в Световния ден на бездомните животни, повод за повишаване на осведомеността за тежкото положение на бездомните животни.

„Най-големият проблем е липсата на кастрация“, каза пред АА 35-годишната Неслихан Йълмаз, която през последните три години се е посветила на отглеждането на бездомни животни в Истанбул. Според Haytap, федерацията за правата на животните в Турция, само в Истанбул по данни от 2018 г. има близо 163 000 бездомни котки и 128 900 кучета.

Раздадоха 55 тона храна на бездомните животни след земетресението в Хатай

Хранителните нужди на домашните и бездомните животни в югоизточната провинция Хатай, една от 11-те провинции, опустошени от силните зем...

Световната здравна организация (СЗО) е изчислила, че между 2009 и 2010 г. по светае имало 200 милиона или повече бездомни кучета.

Йълмаз, който работи за фармацевтична компания, е от многото жители на Истанбул, които се опитват да помогнат на бездомните животни в града. Досега Йълмаз е успяла да намери дом за около 20 кучета чрез акаунта си в „Туитър“ с над 25 000 последователи. Публикациите на Йълмаз обикновено са за нейния 5-годишен Джаки, сърдито гонче.

Къщата на Йълмаз е третият дом на Джаки, когато кучето е на около 6-7 месеца, спомня си тя.Благодарение на Джаки един ден Йълмаз забелязала в квартала си бездомното куче Боти, за което по това време се грижи собственик на кафене. Когато COVID-19 удари Истанбул, както и останалия свят, това кафене трябвало да затвори и Боти останал без дом. Така той се озовал в дома на Йълмаз. Тогава на Йълмаз и отнема около три месеца, за да намери стопани за Боти, тъй като по това време тя има само около 300 последователи в „Туитър“.

Сега Йълмаз успява само за няколко дни да намери подслон за бездомно куче, благодарение на хумористичните кратки текстове и клипове, с които описва животното. „Има толкова много кучета, че не е лесно да им намериш дом само с няколко снимки“, обясни тя. „Трябва да познавате характера на това куче и да накарате хората да си представят как биха се чувствали, живеейки с него.“

Пандемията е провокирала ръст в изоставянето на домашни любимци

През миналата година броят на осиновените безстопанствени кучета в България се е увеличил с 22,5% спрямо 2019 г. и с над 30% спрямо 201...

Йълмаз каза, че общините не са длъжни да кастрират бездомните животни, така че те избягват процедурата, а това води до свръхпопулация. „Всяка община трябва да получи като цел определен брой за стерилизация според капацитета си, а общините, които не извършват стерилизация, да бъдат санкционирани“, каза Йълмаз. Тъй като в момента няма такъв закон, турските общини не отделят бюджет за стерилизация, а вместо това се опитват да решат проблема, като събират кучета и ги пускат в покрайнините на населените места. „Единственият изход е кастрирането. Има толкова много любители на животните в Турция и докато държавата направи стерилизация, ние можем да храним и да се грижим за останалите много добре.“

Йълмаз смята, че не само бездомните животни, но и домашните любимци трябва да бъдат стерилизирани. Според изчисленията едно куче и неговото потомство за 7 години могат да създадат 508 кученца, а една котка и нейното потомство могат да създадат почти 4950 котенца за същото време.Йълмаз смята, че тези, които са състрадателни към бездомните животни, но не могат да осиновят някое по различни причини, също могат да подкрепят тези животни, като дарят средства за стерилизация. „Стерилизацията означава, че на бял свят не се появяват 6-7 кученца и не попадат в приюта“, каза Йълмаз.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Израел с атака срещу военна структура на "Хизбула" (ВИДЕО)

Захарова предупреди Запада: Действия срещу Крим ще получат ответен удар (ВИДЕО)

Силно земетресение разтърси Филипините

25 девствени момичета всяка година: Отрядите за удоволствия на Ким Чен Ун (СНИМКИ)

Четири деца загинаха след израелска атака в Рафах (ВИДЕО)

Експлозии в Московска и Ленинградска област (ВИДЕО)

Китай продължава да оказва натиск върху Тайван

В Израел са загрижени, че може да арестуват Нетаняху

Камион за сладолед премаза десетки деца в Киргизстан (ВИДЕО)

Турция спира всякаква търговия с Израел

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com