Малайзийските авиолинии ще продължат да издирват изчезналия самолет

17873
Малайзийските авиолинии ще продължат да издирват изчезналия самолет
Снимка: Getty Images / Guliver

Малайзийските авиолинии съобщиха на близките на 239-тимата пътници на борда на изчезналия самолет, че "трябва да се приеме", че той е паднал в южната част на Индийския океан, но обещаха, че издирването му ще продължи.

"Малайзийските авиолинии съжаляват дълбоко, че трябва да приемем, че полет MH370 е приключил в южната част на Индийския океан", съобщи авиокомпанията в SMS до близките на жертвите, като се позова на нов анализ на сателитни данни. "Молитвите на всички нас, от Малайзийските авиолинии и всички малайзийци, са насочени към близките (в самолета) в този изключително болезнен момент", се казва още в съобщението, цитирано от БГНЕС.

"Знаем, че няма думи, които ние или някой друг да може да каже, за да намали болката ви. Ще продължим да оказваме помощ и да ви подкрепяме", допълват от авиокомпанията. Тя обещава, че издирването на самолета и интензивното разследване на съдбата му "ще продължи, тъй като търсим отговори на оставащите въпроси".

Малайзийският премиер Наджиб Разак, който също се позова на сателитни данни, заяви на пресконференция в Куала Лумпур: "С дълбока тъга и съжаление трябва да ви информирам, че според новите данни полет MH370 е приключил в южната част на Индийския океан".

Самолетът изчезна на 8 март, докато летеше над Южнокитайско море от Куала Лумпур за Пекин с 227 пътници на борда и 12 членове на екипажа. Властите в Малайзия смятат, че самолетът е бил нарочно отклонен от някого на борда. Но липсата на категорични доказателства породи множество хипотези и теории на конспирацията и измъчва семействата на изчезналите 16 дни.

Миналата седмица издирването се насочи дълбоко в Индийския океан, след като първоначални сателитни снимки показаха големи плаващи предмети там. Засичането на възможни отломки от машината по-навътре в района даде импулс на международната операция, в която участваха 25 страни. Все още не е потвърдено, че забелязаните отломки в района са от MH370 и властите призоваха за предпазливост. Не е ясно и защо самолетът се е озовал толкова далеч от курса си, в южната част на Индийския океан.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com