Милиони в Китай с недостиг на ток през зимата

2082
Милиони в Китай с недостиг на ток през зимата
Снимка: Getty Images/Guliver

Десетки милиони жители на Китай са изправени пред недостиг на електроенергия през зимата, тъй като три провинции налагат ограничения на потреблението на електроенергия поради нарастващото търсене и свитото предлагане на въглища, съобщи AFP, цитирана от БГНЕС.

Жителите, фабриките и предприятията в провинциите Хунан, Джъдзян и Дзянси са получили нареждане да въведат ограничения в използването на електроенергия, като някои райони се позовават на недостиг на доставки на въглища, според местни медии и правителствени съобщения. Възстановяването на Китай от пандемията COVID-19 се дължи на енергийно интензивни индустрии като строителството, което води до натиск върху електропреносната мрежа и доставките на въглища, каза Лори Миливирта, водещ анализатор в Центъра за изследвания на енергетиката и чистия въздух.

Износът на ток спаднал с 40 на сто през ноември

40,28% е спадът на износа на ток от 1 до 22 ноември в сравнение със същия период на миналата година. Това показва справка на Електроене...

По-рано този месец властите в Хунан наредиха всички билбордове и външното осветление на сградите да се изключват за дълги периоди всеки ден и температурна граница на отоплението на закрито в местата за забавление. Хунан е изправена пред недостиг от 3-4 милиона киловата електроенергия тази зима, признаха местните власти миналата седмица, тъй като търсенето скочи поради необичайно студеното време, което ще достигне до -10 градуса по Целзий. Служителите в провинциалната столица Чангша се оплакаха в социалните мрежи, че са принудени да се изкачват по десетки стълби и да стоят при смръзващи вътрешни температури в резултат на чести прекъсвания на тока.

"Отоплението ми в офиса вече е спряно и на 1, 3 и 5 декември имаше прекъсвания. Температурите ще паднат до минус 8 градуса около Нова година, ще замръзна ли до смърт в Хунан?", написа един потребител на социалната мрежа Weibo. Кризата с енергетиката сочи към предизвикателствата, пред които е изправен бързо развиващия се Китай при балансирането на нуждите на огромното му население със строги цели за въглеродни емисии, обещани от неговото ръководство. Китай - най-големият потребител на въглища в света - се насочва към възобновяемите енергийни източниции си постави за цел да достигне въглероден неутралитет до 2060 г.

В мрежата се завихриха спекулации, че недостигът на електроенергия може да е по вина на самия Пекин в резултат на ембаргото на Китай за австралийски въглища, което остави корабите заседнали в пристанищата, неспособни да разтоварят големи количества въглища.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Северна Корея тества две мощни ракети

Убити и ранени при бомбардировка в Ирак

Индия: Как се организират избори за 970 милиона избиратели? Ето за какво чудо става на въпрос

Автобус с българска регистрация се преобърна в Турция, има пострадали (СНИМКИ)

Най-могъщият човек в Иран

Катастрофата в Дубай: резултат от изкуствени дъждове?

Иранските власти предупреждават: Внимавайте за крокодили

Вулканът Руанг отново изригна в Индонезия (ВИДЕО)

Земетресение в Егейско море край Измир

НАСА: Китай крие военна дейност в Космоса

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com