Мирната конференция за израело-палестинския конфликт се отлага заради Джон Кери

484
Мирната конференция за израело-палестинския конфликт се отлага заради Джон Кери
Снимка: Getty

Мирната конференция за конфликта между Израел и Палестина в Париж ще бъде отложена. Разговорите трябваше да се проведат на 30 май, но ще бъдат изтеглени през лятото заради невъзможността американският държавен секретар Джон Кери да присъства на определената дата. Това заяви днес френският президент Франсоа Оланд, цитиран от AFP.

Според него е ключово Франция да поеме „силна инициатива” в разрешаването на спора. „Ако не … какво ще стане? Построяване на селища, атаки”, допълни той.

Нетаняху иска възобновяване на военните паради за Деня на независимостта на Израел

Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху предложи днес в страната отново да бъдат въведени военните паради по случай Деня на н...

Първоначалната дата на конференцията в Париж съвпада с празничния уикенд, по време на който в САЩ се чества паметта на загиналите в битка американски войници.

Френският външен министър Жан-Марк Еро посети Йерусалим и Рамалах в неделя, 15 май, и представи плановете за мирна инициатива на израелския премиер Бенямин Нетаняху и палестинският президент Махмуд Абас.

Еро получи подкрепа от палестинците, но Нетаняху смята, че конфликтът може да се разреши само с пряк диалог между враждуващите страни. Израелският лидер още постави под въпрос „безпристрастността на Франция”, тъй като Париж гласува за приемането на Палестина в ЮНЕСКО преди 5 години.

Оланд обеща страната му да работи с „всички действащи лица, големите страни и съседните нации”, за да се позволи на „израелците и палестинците да се върнат на масата за преговори”, предаде БГНЕС.

Нетаняху: Израел няма да отстъпи от Голанските възвишения

Израелският премиер Бенямин Нeтаняху изрази загриженост от процесите в Близкия Изток. В хода на преговорите в Кремъл с президента на Ру...

Вашингтон е традиционният посредник в преки двустранни преговори между Израел и Палестина, като американците трайно подценяват възможността за по-големи инициативи в рамките на ООН. Последните разговори под егидата на САЩ завършиха с неуспех през 2014 година.

Различните нападения и жертви и от двете страни в окупираните палестински територии са ежедневни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com