МВнР на Тайван: Китай се подготвя да започне война

4864
МВнР на Тайван: Китай се подготвя да започне война
Снимка: Getty Images

Дни след като Китай симулира "прецизни удари" по цели в Тайван по време на военните си учения около острова, тайванският външен министър Джоузеф Ву осъди действията на Пекин в интервю за CNN.

"Погледнете военните учения, а също и реториката им, изглежда, че се опитват да се подготвят да започнат война срещу Тайван", каза Ву. "Тайванското правителство гледа на китайската военна заплаха като на нещо, което не може да бъде прието, и ние я осъждаме".

Макрон натясно за Тайван: Какво стана със "свобода, равенство, братство?"

Коментарите на френския президент Еманюел Макрон за Тайван са озадачаващи. Това заяви председателят на тайванския парламент, който попи...

Оценките на американското разузнаване гласят, че китайският президент Си Дзинпин е инструктирал военните си да бъдат готови до 2027 г. да нападнат Тайван. Запитан дали Тайпе има представа кога точно Пекин ще пристъпи към потенциални военни действия, Ву изрази увереност в тайванската подготовка.

"Китайските лидери ще се замислят два пъти, преди да решат да използват сила срещу Тайван. И без значение дали това ще стане през 2025 г., 2027 г. или дори след това, Тайван просто трябва да се подготви", каза той пред CNN.

ОЩЕ: Опасни игри: Китай показа ВИДЕО с имитация на удари на китайската армия срещу Тайван

Ученията на Китай отбелязаха първия път, когато военноморските сили симулираха удари на военни самолети по Тайван. Пекин започна ученията в събота, ден след като тайванският президент Цай Ин-уън се завърна от 10-дневно посещение в Централна Америка и САЩ, където се срещна с председателя на Камарата на представителите на Щатите Кевин Маккарти и други американски законодатели.

Глътка въздух за Тайван: Китай обяви, че е завършил военното учение

Китай обяви, че е завършил "успешно" тридневните военни учения, симулиращи нападение срещу Тайван. Пекин ги започна, след като тайванс...

Пекин определи това като "заговор на тайванските сепаратистки сили с външни сили" и обяви, че предприема "необходим ход за защита на националния суверенитет и териториалната цялост".

Запитан дали разходите за подобно посещение не са твърде високи, Ву заяви: "Китай не може да диктува как Тайван да си създава приятели. И също така Китай не може да диктува как нашите приятели искат да покажат подкрепа към Тайван".

Тайван и Китай се управляват отделно след края на гражданската война преди повече от седем десетилетия, в която победените националисти избягаха в Тайпе. През 90-те години на миналия век Тайван премина от авторитарно управление към демокрация и понастоящем е класиран като една от най-свободните юрисдикции в Азия от Freedom House.

Управляващата китайска комунистическа партия обаче претендира за самоуправляващия се остров като за своя територия, а през последните години Си Дзинпин ясно изрази амбициите си да "обедини" континенталната част на Китай с Тайван - и то със сила, ако е необходимо.

Анализ: Си Дзинпин казва, че готви Китай за война - ето как

Китайският президент Си Дзинпин казва, че се готви за война. Това пише Foreign Affairs в обширен анализ, базиран на речите на лидера пр...

ОЩЕ: Си Дзинпин: Китай трябва да се готви за реални бойни действия

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Турция подкрепя кандидатурата на Рюте за генерален секретар на НАТО

Блинкен: "Хамас" получиха изключително щедро предложение от страна на Израел

Като Путин: Съдът в Хага може да издаде заповед за арест на Нетаняху заради войната в Газа

В търсене на примирие: Блинкен пристигна в Саудитска Арабия (СНИМКИ)

По-строги закони срещу насилието над жени: Австралийци протестират след клането в търговски център

Психологически тероризъм: Израел за видео на “Хамас“ със заложници

Колкото топка за тенис: Градушка в Китай след торнадото (ВИДЕО)

Торнадо в Южен Китай, има жертви (ВИДЕО)

След атентата в "Крокус Сити Хол": На граждани на Таджикистан масово се отказва достъп в Русия (ВИДЕО)

"Хамас" отново сяда на масата на преговорите с Израел

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com