Над 150 души в Бангладеш получиха смъртна присъда за метеж

17548
Над 150 души в Бангладеш получиха смъртна присъда за метеж
Снимка: Getty Images/Guliver

В Бангладеш 152-ма гранични охранители получиха смъртни присъди за метеж през 2009г. Те са убили 74 души, сред които 57 военни командири по време на кървав бунт, продължил два дни. Присъдите бяха съпроводени от огромен съдебен процес, в който бяха въвлечени 846 подсъдими, а наблюдаваща група за защита правата на човека, окачествиха този процес и присъдите като „недостоверни”. Само по време на задържане на заподозрените са били убити 47 от тях.

Граничните охранители, познати още като „Екзекуторите от Бангладеш”, казват в своя защита, че са се разбунтували, защото военни те им командири не са им изплатили полагащите се парични възнаграждения, както и, че са се облагодетелствали лично с щедри възнаграждения от военни операции на ООН по опазване на мира.

Бангладеш забрани на ислямистка партия да участва в избори

Най-голямата ислямистка партия в Бангладеш – Джамаат-е-Ислами, е нарушила изборните правила, поради което Върховния съд в странат...

Кървавата баня по време на метежа се осъществява в близост до страхотен оазис с много зеленина, уникална градина с рози и малка зоологическа градина. След приключване на бунта труповете на убитите са заровени в масов гроб. Случаят доведе до силно обтягане на отношенията между правителството и армията. Военните бяха бесни на министър-председателя Шейха Хасина, заради усилията му за преговори с бунтовниците, вместо да разреши на армията да атакува.

Присъдите на съда в Дака бяха издадени в малка зала и под много строга охрана. Освен смъртните присъди, още 161 души получиха доживотни присъди, 262-ма получиха между 3 и 10 години, а 271 души бяха освободени. Генерал Азис Ахмед, главнокомандващ на граничната охрана, заяви, че е доволен от присъдите. „Беше зверско клане. Радвам се, че справедливостта надделя”, коментира той.

Групата по правата на човека, която наблюдаваше процеса и е базирана в Ню Йорк, заяви, че има множество нарушения срещу личността, най-малко 47 души са били убити по време на задържането им, а много от осъдените не са имали навременен достъп до адвокат, поради което те настояват за повторен процес, пише изданието Chron, цитирайки Associated Press.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com