Над половината от руснаците още съжаляват за разпадането на СССР

15000
Над половината от руснаците още съжаляват за разпадането на СССР

Повече от половината руснаци съжаляват за разпадането на СССР - главно възрастни хора, които не използват интернет, с ниско образование, предава РИА Новости, цитирана от БГНЕС.

Това показват резултатите от допитване, проведено от Общоруския център за изучаване на общественото мнение (ВЦИОМ).

Точно преди 90 г., на 29 декември 1922 г. на конференцията на делегациите от конгресите на Съветите на Русия, Украйна, Баларус и Закавказката социалистическа федеративна съветска република (ЗСФСР) бе подписан договорът за образуване на СССР. С договора юридически бе оформено създаването на нова държава от четирите съюзни съветски републики.

Според анкетата за разпадането на СССР съжалява всеки втори запитан (56%). Преди десет години носталгиците по СССР бяха повече – 65%. Като правило това са хора над 45 г., жители на столиците, с ниско образование и не използващи интернет.

За разпада на СССР не съжаляват 33% от анкетираните - преди десет години те бяха 27% - главно младежи (54%), хора с висше образование (37%) и активни интернет потребители (43%).

Две трети от руснаците са убедени, че СССР е способствал за културното и икономическото развитие на народите, живеещи на неговата територия - 67%, (72% преди десет години). Според данните на ВЦИОМ, ако през 1988 г. разпадането на СССР е било смятано за неизбежно от една четвърт от запитаните (25%), сега техният дял е нараснал – 35%.

Редактор: Десислава Ушатова

Латвия отново пресметна щетите от СССР

Специално сдружение в Латвия направи сметка на загубите на републиката по време на членството и в СССР или както го наричат властите ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com