Напрежение между Китай и Австралия заради условна смъртна присъда за писател

1374
Напрежение между Китай и Австралия заради условна смъртна присъда за писател
Снимка: Pixabay

Австралийският писател Ян Хънцзюн получи условна смъртна присъда (бел.ред. извършителят, който умишлено не извърши повторно престъпление в период от две години, присъдата му ще бъде заменена с доживотна) от китайския съд пет години след като е арестуван и обвинен в шпионаж. Според австралийските власти присъдата може да бъде заменена с доживотен затвор след две години. Д-р Ян, учен и писател, който пише в блогове за китайските държавни дела, отрича обвиненията, които не са оповестени публично, съобщават от BBC.

Австралийското правителство казва, че е "ужасено" от решението. Това идва след забележително посещение в Китай на премиера Антъни Албанезе в края на миналата година, което имаше за цел да подобри отношенията, които се влошаваха през последните години.

Министърът на външните работи Пени Уонг извика посланика на Китай в Австралия за обяснение и в понеделник каза, че правителството ще съобщи своя отговор на Пекин с „най-категорични думи“.

Още: Смъртна присъда чрез отравяне: Алабама я изпълни за пръв път

„Постоянно призоваваме за основни стандарти на справедливост, процедурна справедливост и хуманно отношение към д-р Ян, в съответствие с международните норми и правните задължения на Китай“, каза тя в изявление. „Всички австралийци искат да видят д-р Ян отново със семейството си. Ние няма да отстъпим в нашето застъпничество.“

Размирици между Китай и Австралия

Австралийски официални лица по-рано изразиха загриженост относно отношението му, но външното министерство на Китай ги предупреди да не се намесват в случая и да зачитат „съдебния суверенитет“ на нацията. Говорителят на китайското външно министерство Уанг Уенбин каза пред репортери, че случаят на д-р Ян е бил "стриктно резгледан" в съответствие със закона и че неговите съдебни спорове и консулските му права са били спазени.

Д-р Ян, който преди това е работил за Министерството на държавната сигурност на Китай, е наричан „амбулантен търговец на демокрация“, но в писанията си често избягва директните критики към правителството. Той живее в Ню Йорк, но пътува до Гуанджоу през януари 2019 г. със съпругата си и нейното дете, и двамата китайски граждани, с виза, когато е засечен на летището. Оттогава делото на 58-годишния мъж се развива предимно при закрити врати, включително таен процес през 2021г.

Директорът на Human Rights Watch за Азия Илейн Пиърсън каза, че неговият случай е повдигнал "безброй" съображения за справедлив процес и резултатът е "възмутителен". „Той е имал забавен и ограничен достъп до правно представителство, съдебен процес при закрити врати, а самият Янг твърди, че е бил измъчван и принудени самопризнания по време на разпитите му“, каза тя пред BBC.

Още: Обесиха деветима в Иран за трафик на наркотици

Д-р Ян все още разполага с възможности за обжалване. Синовете му, живеещи в Австралия казват, че здравето на баща им се влошава и че не получава медицинско лечение. Те пишат на министър-председателя, за да го помолят за помощ за освобождаването на баща им, позовавайки се на влошеното му здраве.

Влошаване на отношенията 

Неговото задържане, както и това на австралийския журналист Ченг Лей през 2020 г. допринасят за влошаване на връзките между Пекин и Канбера, но отношенията се стабилизират след смяната на правителството в Австралия през 2022 г. Старши сътрудник от института Лоуи Ричард Макгрегър каза пред Sydney Morning Herald, че новата присъда на д-р Янг вероятно ще има „сериозно въздействие върху двустранните отношения“ между двете страни.

„Той показва на широк екран непрозрачността на китайската правна система, нейната неподатливост към разумни искания на чужди правителства от името на техните граждани и нейната отмъстителност към хората, които я оспорват“, каза той. „Неизбежният извод е, че той ще умре в затвора.“

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Психологически тероризъм: Израел за видео на “Хамас“ със заложници

Колкото топка за тенис: Градушка в Китай след торнадото (ВИДЕО)

Торнадо в Южен Китай, има жертви (ВИДЕО)

След атентата в "Крокус Сити Хол": На граждани на Таджикистан масово се отказва достъп в Русия (ВИДЕО)

"Хамас" отново сяда на масата на преговорите с Израел

Ново мощно земетресение удари Тайван (ВИДЕО)

Убити и ранени при удар по газов комплекс в Ирак

Колата на израелски министър се преобърна, той е в болница (ВИДЕО)

"Борба между потисници и потиснати": Турският външен министър за спора между израелци и палестинци

Вместо да се срещне с Путин, Ердоган отива в САЩ през май

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com