Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Нови ожесточени боеве в Алепо

02 декември 2016, 18:45 часа • 2333 прочитания

Сирийските бунтовници и силите на президента Башар Асад водят ожесточени военни действия в ключов квартал на Алепо, където сраженията от последните дни оставиха по улиците десетки мъртви тела и предизвикаха международно възмущение.

Силите на президента Башар Асад атакуваха втория по големина град в страната с надеждата да си го върнат след като бе превзет от бунтовници още през 2012 година.

Правителствената армия е фокусирана върху завземането на квартала Шейх Саид, включващ югоизточните покрайнини на града. Антиправителствените бойци обаче оказаха ожесточена съпротива, информира БГНЕС

"Режимът и съюзническите изтребители искаха да вземат този квартал на всяка цена, защото това ще им позволи да спечелят и всички останали бунтовнически квартали", посочи ръководителят на Сирийския център по правата на човека Рами Абдел Рахман. Той добави, че бунтовниците са готови за свирепи боеве, защото знаят, че ще бъдат пленени, ако Алепо отново мине в ръцете на Асад.

Абдел Рахман заяви също, че опозиционните сили в момента контролират най-малко от 70% от квартала.В подкрепа на правителствената офанзива, режимът изпрати в Алепо части на елитната Републиканска гвардия и 4-та дивизия.

Кирил Хараланов
Кирил Хараланов Отговорен редактор
Новините днес