ООН призова Иран да спре задължителното смъртно наказание

2611
ООН призова Иран да спре задължителното смъртно наказание
Снимка: Getty Images / Guliver

Генералният секретар на ООН Антонио Гутереш призова иранското правителство да въведе мораториум върху използването на смъртното наказание, се казва в доклада му за положението с правата на човека в Ислямска република Иран, предаде БГНЕС.

Докладът включва информация, получена от иранското правителство, държавните медии, неправителствените организации, от открити източници и индивидуални разговори с осъдените на смърт, както и техните роднини и адвокати. В него се казва, че от ноември 2018 година до май 2019 година иранското правителство продължи да взаимодейства със Службата на Върховния комисар на ООН за правата на човека. Служителите на ръководството посетиха Техеран през март 2019 година и проведоха срещи, за да обсъдят ситуацията с правата на човека в страната, включително продължаващото смъртно наказание за непълнолетни.

Каракачанов: Трябва да има смъртно наказание за тежки престъпления

Смъртно наказание, особено за тежки престъпления, като убийства на възрастни хора и на деца, трябва да има. Такова мнение изказа минист...

"Генералният секретар призовава правителството да премахне задължителното смъртно наказание и да установи мораториум върху използването му, да забрани екзекуцията на непълнолетни престъпници при всякакви обстоятелства", се казва в препоръките на иранското правителство.

Според доклада, смъртното наказание в Иран продължава да се използва като наказание за престъпления, "които не съдържат елемент на умишлено убийство, както и за престъпления, чието определение е неясно". По-конкретно, това са престъпления като ifsad-fi-l-arz (разпространение на нечестивост по земята) и mohareb (враждебност към Всемогъщия, тълкуван от правителството като престъпно деяние, използващо смъртоносно оръжие срещу други индивиди или общество като цяло).

ООН твърди, че през 2018 година са били екзекутирани най-малко 253 души. Според авторите на доклада това е значително по-малко в сравнение с 2017 година, "когато са регистрирани поне 437 случая на смъртното наказание".

Най-малко 38 от смъртните присъди през миналата година в Иран са наложени за престъпленията на ifsad-fi-l-arz и mohareb. За престъпления, свързани с наркотици, през 2018 г. са екзекутирани 24 души, докато през 2017 г. са регистрирани 231 такива екзекуции, се казва в документа.

Администрацията на Тръмп върна смъртното наказание в САЩ

Американският главен прокурор Уилям Бар обяви, че федералното правителство ще възстанови практиката да прилага смъртно наказание след 1...

Авторите на доклада припомнят, че Иран е страна както по Международния пакт за граждански и политически права, така и по Конвенцията за правата на детето, които забраняват смъртното наказание за престъпления, извършени от лица на възраст под 18 години. Авторите обаче подчертават, че Иранският наказателен кодекс "запазва смъртното наказание за момичета, не по-млади от 9 лунни години, и момчета на не по-малко от 15 лунни години за престъпления от категорията "киси" (наказание, равно на тежестта на извършеното престъпление) или "худу", като убийство и изневяра. "

"Всяка смъртна присъда, наложена въз основа на тези разпоредби за лица на възраст под 18 години, ще представлява нарушение на горната забрана", се казва в документа.

Междувременно, в Тексас, САЩ, беше извършена екзекуция номер 14 на осъден по тежко обвинение престъпник. Става въпрос за човек, убил и ограбил две възрастни жени, наели го да ремонтира къщата им.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Ново мощно земетресение удари Тайван (ВИДЕО)

Убити и ранени при удар по газов комплекс в Ирак

Колата на израелски министър се преобърна, той е в болница (ВИДЕО)

"Борба между потисници и потиснати": Турският външен министър за спора между израелци и палестинци

Вместо да се срещне с Путин, Ердоган отива в САЩ през май

Да сме партньори, а не съперници: Си Дзинпин към Блинкен

Пекин: Китайски шпионаж в Германия? Чиста измислица

Жена от Южна Корея се влюби във фалшив Илон Мъск и му даде 50 000 долара

Путин потвърди, че ще посети Китай - ето кога

Пожар пламна на товарен кораб, пътуващ към България (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com