X
 
 

ООН счита, че убийството на Хашоги е планирано и извършено от официални представители на Рияд

437 0
photo of ООН счита, че убийството на Хашоги е планирано и извършено от официални представители на Рияд
Снимка: Getty Images/Guliver
Специалният докладчик на ООН по извънсъдебните екзекуции Аниес Каламар заяви, че разполага с доказателства, че убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги е било планирано и извършено от официални представители на Саудитска Арабия. Това предадоха France Presse и ТАСС, цитирани от bTV.

Убийството на Хашоги в саудитското консулство в Истанбул на 2 октомври 2018 г. е било предумишлено и е "най-тежкото нарушение на най-фундаменталното право от всички, правото на живот", заяви Каламар, която се върна от едноседмична мисия в Турция, в която я придружаваха трима експерти.

ООН обяви саудитския принц за главен заподозрян в случая Хашоги

Делегацията на ООН в Турция счита Мохамед бин Салман Ал Сауд, принцът на Саудитска Арабия, за главен заподозрян в убийството на журнали...

Тя осъди и използването на дипломатически имунитет за безнаказано извършване на престъпление.

"Събраните доказателства по време на мисията ми в Турция показват, че Хашоги е станал жертва на брутално и предумишлено убийство, което е било планирано и извършено от представители на държавата Саудитска Арабия", заяви Каламар.

Саудитски официални лица сериозно са подкопали и забавили усилията на Турция за разследване на местопрестъплението в саудитското консулство в Истанбул през октомври, посочи Каламар, отбелязва още агенция Reuters.

Каламар съобщи, че с екипа си е имала достъп до "смразяващи и ужасни аудиоматериали" за смъртта на журналиста от вестник The Washington Post, получени от турското разузнаване.

Саудитска Арабия не позволи на делегация на ООН да се занимава със случая "Хашоги"

Делегация на ООН, включваща и съдебния експерт Агнес Каламард, не беше допусната да влезе в генералното консулство на Саудитска Арабия ...

Каламар изрази "сериозно безпокойство" дали замесените в убийството 11 саудитци