Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Оставка по време на война: Бени Ганц напуска израелското правителство

09 юни 2024, 21:29 часа • 5303 прочитания

Израелският военен министър Бени Ганц напусна извънредното военно правителство на страната. Новината за оставката обяви самият той пресконференция в неделя, съобщава BBC.

 

Припомняме, че военният кабинет беше създаден четири дни след нападението на "Хамас" на 7 октомври. 

Припомняме, че военният кабинет беше създаден четири дни след нападението на "Хамас" на 7 октомври. 

 

Оставката му идва, въпреки че в събота Нетаняху призова Ганц да остане в извънредното правителство на Израел, като каза, че е време за единство, а не за разделение, допълва CNN.

Нетаняху пречил за истинска победа

Причината за напускането е спор заради плановете на премиера след конфликта за Газа. "Г-н Нетаняху "ни пречи да се доближим до истинска победа. Днес напускаме извънредното правителство с тежко, но с цяло сърце", коментира Ганц.

Припомняме, че през май Ганц постави краен срок 8 юни за  Нетаняху да предложи как Израел ще постигне шестте си „стратегически цели“, включително края на управлението на "Хамас" в Газа и създаването на многонационална гражданска администрация за територията. 

Израелският премиер отхвърли тогавашните коментари като „измити думи“, които биха означавали „поражение за Израел“. ОЩЕ: Блинкън: "Хамас" препречва пътя към прекратяването на огъня в Газа

Оставката и правителството на Нетаняху

Оставката на Ганц не излага правителството на Нетаняху на непосредствена опасност - неговата партия не беше част от коалицията на премиера, която запазва мнозинството с 64 места в 120-членния Кнесет (парламента на Израел), пише още CNN.

Трябва да се отбележи, че решението на Ганц обаче идва в момент, когато Нетаняху е изправен пред нарастващи призиви от страна на западните съюзници на Израел и семейства на заложници, задържани в Газа, да прекрати войната и да върне пленниците.

Кой е Бени Ганц?

Допреди оставката Бенямин Ганц беше член на "военния кабинет" на Израел, който вземаше ключови решения, заедно с министър-председателя и министъра на отбраната Йоав Галант. В момента Ганц е основният критик на израелския премиер Бенямин Нетаняху-

Вицепремиер на страната в периода 2021 - 2022 г.. В миналото е бил е председател на парламента на Израел и началник на Генералния щаб на Израелските сили за отбрана. ОЩЕ: Израелската армия отцепи напълно южната част на Ивицата Газа (СНИМКИ)

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес