Палестинците на протест - искат оставката на президента Махмуд Абас

2730
Палестинците на протест - искат оставката на президента Махмуд Абас
Снимка: Getty Images / Guliver

Стотици палестинци отново излязоха по улиците на Западния бряг, за да поискат оставката на президента Махмуд Абас, след смъртта на активист миналия месец, което протестиращите определят като „убийство“. Роднините на Низар Бана, който почина, след като силите за сигурност нахлуха в дома му и насилствено го арестуваха, съобщава БГНЕС, позовавайки се на „Дойче Веле“.

„Всички ние сме Низар Банат“, скандираха протестиращите, обвинявайки палестинските власти в „корупция“ и „сътрудничество с Израел“. По улиците отново се чуха „Махай се Абас“ и „Хората искат падането на режима“. „Този поход е послание за лоялност към Низар Банат и призив за събуждане на властите, които трябва да изправят пред съда отговорните за смъртта му“, каза Хасан Крейша, бивш ръководител на Палестинския законодателен съвет. И майката на Банат, и много протестиращи носеха портрети на активиста, който навремето изобличаваше предполагаемата корупция на Палестинската власт. Палестинската полиция и силите за сигурност оградиха улиците, водещи до президентския кабинет в Рамала. Междувременно в Хеврон Фатах, неговата партия, свика демонстрация в подкрепа на палестинския лидер.

Махмуд Абас прекратява всякакви отношения с Израел и САЩ

Палестинският президент Махмуд Абас обяви в събота прекратяването на всички отношения с Израел и САЩ, включително в областта на сигурно...

Припомняме, че смъртта на Банат на 24-ти юни предизвика дни на протести в окупирания Западен бряг и провокира възмущение в международен план. 43-годишният боец се кандидатира като опозиционен кандидат за палестинските парламентарни избори, които трябваше да се проведат през май, но които Абас реши да отложи за неопределено време. Според аутопсията загиналият е получил удари по главата, гърдите, врата, краката и ръцете. Смъртта е настъпила по-малко от час след ареста му.

Специалният пратеник на Организацията на обединените нации (ООН) за Близкия изток Тор Уенсланд заяви, че „извършителите трябва да бъдат изправени пред съда“, а Европейският съюз (ЕС) поиска „пълно, независимо и прозрачно разследване“. Представителството на ООН и ЕС на териториите също предупреди Палестинската национална администрация, че трябва да позволи "свобода на изразяване", след като лоялната на Абас полиция нападна протестиращи, особено жени, последвано от кампания на тормоз в мрежите с публикуване на лични данни от мобилни телефони, които са били откраднати.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Загинали при израелски обстрел в Южен Ливан

Заловиха трафикант и осем мигранти в Одрин, искали да избягат в България

Отмъсти на брат си: Жена удави 2-годишната си племенница

Ливан засипа ООН с жалби срещу Израел

Войната в Израел: "Хизбула" пак атакува, продължава рейдът в болница "Ал-Шифа"

Палестинци се удавиха, опитвайки да вземат помощи, пуснати в морето (ВИДЕО)

Тайланд е на крачка от легализира еднополовите бракове

Опасна инфекция на гърлото със смъртни случаи в Япония

Убит е един от израелските заложници на "Хамас"

Атентатор самоубиец се вряза в китайски конвой, има загинали

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com