Пандемията ускори изместването на иновациите към Азия

1362
Пандемията ускори изместването на иновациите към Азия
Снимка: iStock

Пандемията от COVID-19 ускори изместването на иновациите от Европа и Северна Америка към Азия, показа световната класация на ООН в понеделник.

Глобалният индекс на иновациите за 2021 г. от Световната организация за интелектуална собственост на ООН показа увеличаващи се резултати от Южна Корея и Китай, съобщи АФП.

Европейска седмица за иновации, информационни технологии и бизнес стартира на 21-ви септември

Умни градове, автономни автомобили, дронове, роботи и летящи таксита –това са само малка част от акцентите в програмата на Европе...

„Пандемията ускори дългосрочното географско изместване на иновационните дейности към Азия, макар Северна Америка и Европа да продължават да бъдат домакини на някои от водещите световни иноватори“, посочва СОИС.

Докато четирите лидери в световната класация останаха същите като миналата година, като Швейцария води за 11-та поредна година, следвана от Швеция, САЩ и Великобритания, то Южна Корея скочи с пет места нагоре до пета позиция.

Индексът установи „значително увеличение на стойността на марката в Корея, в подаваните търговски марки, но също и в износа на културни и творчески услуги“, заяви съредакторът на индекса Сача-Вунш-Винсент пред репортери.

Холандия, Финландия, Сингапур, Дания и Германия също попадат в топ 10.

Междувременно Китай продължава изкачването си към топ 10 и все още е единствената икономика със средни доходи в топ 30, придвижила се с две места напред до номер 12.

Fujitsu повишава производителността и добавя иновации в трансформиращите се архитектури

Данните са ключовият фактор и движеща сила към дигиталната трансформация на всяка компания. В помощ на своите клиенти да преместват, съ...

Вунш-Винсент каза, че иновативните играчи в страната са индивидуално силни и сега Китай се опитва да ги свърже по-добре, "така че публичните изследвания да доведат до търговски иновации".

Турция (41), Виетнам (44), Индия (46) и Филипините (51) са единствените други държави със средни доходи, които систематично наваксват.

„Освен Китай, тези четири особено големи икономики заедно имат потенциала да променят завинаги глобалния иновационен пейзаж“, обяви СОИС.

Индексът класира 132 икономики. България заема 35-то място. От съседите ни Турция е на 41-място, Гърция на 47-мо, Румъния е 48-а, Сърбия на 54-о място, РС Македония е 59-а.

Индексът на СОИС установи, че страните и предприятията увеличават инвестициите в иновации въпреки кризата от COVID-19, в опит да стимулират икономическия растеж след пандемията. Компании, чиито иновации се въртят около мерки за ограничаване на пандемията и последиците от нея - особено фармацевтичните продукти и информационните технологии - удвоиха своите инвестиции в иновации. В секторите, засегнати силно от ограниченията на коронавируса, като например пътуванията, процесът е отрицателен.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Иранските власти предупреждават: Внимавайте за крокодили

Вулканът Руанг отново изригна в Индонезия (ВИДЕО)

Земетресение в Егейско море край Измир

НАСА: Китай крие военна дейност в Космоса

Иран омаловажава последиците от удара в Исфахан, твърдят израелски източници

Apple изтрива WhatsApp и Threads от китайския магазин за приложения по нареждане от Пекин

Земетресение от 4,6 удари Северен Иран

Ще има ли нов ирански отговор срещу Израел? Коментар от Техеран след взривовете в Исфахан (ВИДЕО)

МААЕ: Няма поражения по ирански ядрени обекти

Ердоган призова за запретване на ръкавите и спиране на клането в Ивицата Газа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com