Песков: Намеците за участие на Кремъл в инцидента с Навални са недопустими

1203
Песков: Намеците за участие на Кремъл в инцидента с Навални са недопустими
Снимка: Getty Images/Guliver

Кремъл смята за погрешни и недопустими намеците за причастност на руски официални лица към инцидента с Алексей Навални. Това заяви днес пред журналисти говорителят на президента Путин Дмитрий Песков, коментирайки изказване по този въпрос на американския държавен секретар Майк Помпео.

Песков уточни, че е слушал внимателно думите на американския първи дипломат и подчерта, че руската страна е заинтересована да бъдат изяснени причините за случилото се.

Състоянието на Алексей Навални се подобрява

Състоянието на отровения руски опозиционер Алексей Навални постепенно се подобрява, но е твърде рано да се прогнозират дългосрочни ефек...

Москва смята намеците за участие на официални руски представители в в инцидента за недопустими, „априори грешни и изкривяващи действителността“.

По-рано Помпео заяви в интервю с американския журналист Бену Шапиро, че „когато хората видят опит да бъде отровен дисидент, те осъзнават, че има голяма вероятност това да идва от високопоставени руски официални лица“.

Песков съобщи, че Русия не разполага с официални данни за здравословното състояние на Навални, в това число и относно факта, че е дошъл в съзнание.

Информацията от медиите не може да се смята за достоверна, докато не бъде подкрепена от официално съобщение.

Кремъл би предпочел германската страна да предостави директно на Русия данните по случая с Навални и недоумява, защо възникнаха затруднения по този въпрос, коментира Песков.

Франция: Срещу Алексей Навални е било извършено престъпление

Франция смята, че срещу руския опозиционер Алексей Навални е било извършено престъпление. В тази връзка Париж поиска от руските власти ...

„Не знам, какви са тези резултати (анализите на Навални в лабораторията на Бундесвера), нищо не можем да кажем. Засега остава само недоумението, защо досега има някакви трудности тези резултати да бъдат споделени с нас“, каза той.

Песков подчерта, че Москва не знае, какви точно данни е предала германската страна на Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) и каза, че предпочита резултатите от анализа да им бъдат предоставени директно.

Досега от ОЗХО не е постъпвала информация във връзка с резултатите от изследванията на Навални.

Говорителят на Кремъл подчерта, че все още няма отговор и от Берлин на запитването на Генералната прокуратура на Русия в рамките на механизма за сътрудничество по правни въпроси. Затова Русия не може да коментира резултатите от анализите, които са позволили на германските медици да направят извод, че става въпрос за отравяне.

По-рано говорител на германското правителство заяви, че Берлин не вижда причина да предостави на Москва доказателства за направените изводи.

Германската клиника обяви, че Алексей Навални е бил отровен

От германската клиника "Шарите", в която е настанен руският опозиционен лидер Алексей Навални съобщиха, че резултатите от клиничните из...

Отношенията с Германия във връзка със случая Навални коментира и руският външен министър Сергей Лавров.

Според него, действията на Берлин напомнят историята с отравянето в Солсбъри и катастрофата с малайзийския самолет „Боинг“ в Украйна.

„Когато официален представител на германското правителство декларира, че искането на Генералната прокуратура на Русия е прехвърлено на органите на независимото правосъдие и поради тази причина германското правителство вече не може да направи нищо, а в същото време изисква от нас да проведем разследване, това напомня на прецедентите, създадени от западните ни колеги след отравянето в Солсбъри, когато всичко беше класифицирано и ние нямаме информация, включително информация за това къде са руските граждани Скрипал“, подчерта Лавров, цитиран от БГНЕС.

Ситуацията напомня и трагедията с малайзийския самолет „Боинг“ в Украйна през 2014 г. „Холандската страна редовно ни обвиняваше, че отказваме сътрудничество в отговор на многократните усилия на нашите официални структури да предоставят наличната информация и въпреки нашите предложения за подробно обсъждане на всички факти, без изключениеИ, каза руският външен министър.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

САЩ изграждат кей, за да доставят хуманитарна помощ в Ивицата Газа

Израел изтегли ключова бригада от Ивицата Газа - затишие преди операцията в Рафах

Китай е приютил кораб с оръжия от Северна Корея за Русия: Сателитни снимки

Служител на "Хамас": Ще хвърлим оръжията, ако има решение за две държави

Ако протестираш, умираш! Иран осъди рапър на смърт (ВИДЕО)

"Направиха ни по-силни": Северна Корея за санкциите на САЩ

Обществените поръчки на медицински изделия в Китай под съмнение: ЕС започва разследване

Ердоган обещава срещите му с опозицията да станат редовни

Екстремна жега в Банкок

Пекин: Помощта на САЩ за Тайван е прострелване в крака

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com