Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Писмо на Путин до Ким Чен Ун: "Благодарим за Украйна, ще ви пазим от САЩ"

18 юни 2024, 10:17 часа • 2426 прочитания

Руският диктатор Владимир Путин поздрави Северна Корея за "твърдата подкрепа" към Москва за войната в Украйна преди първото си посещение в Пхенян от 24 години насам. Очаква се той да пристигне в севернокорейската столица, за да се срещне с Ким Чен Ун днес, 18 юни.

Още: Докато Путин отива там: Десетки севернокорейски войници пресякоха границата с Южна Корея

Путин: "Ще се противопоставяме заедно на Запада"

В писмо към Ким, публикувано в севернокорейските държавни медии, Путин обещава да изгради с Пхенян системи за търговия и сигурност, "които не се контролират от Запада".

В статията, отпечатана в Rodong Sinmun - рупора на управляващата партия в Северна Корея - издирваният от съда в Хага диктатор също така обещава подкрепа за Пхенян да защитава интересите си на фона на "натиск, шантаж и военни заплахи от страна на САЩ".

Путин казва, че двете страни ще продължат "решително да се противопоставят" на амбициите на Запада "да попречи на установяването на многополюсен световен ред, основан на взаимното зачитане на справедливостта", цитиран от BBC.

Снимка: Kremlin.ru

Какво още каза диктаторът?

"Високо оценяваме факта, че КНДР (Северна Корея) твърдо подкрепя специалните военни операции на Русия, които се провеждат в Украйна", добавя още Путин, използвайки названието за войната в Украйна, което се ползва от режима в Кремъл.

Още: Путин назначи племенницата си за заместник-военен министър (СНИМКА)

Двете страни "сега активно развиват многостранното партньорство", добавя той, посочвайки, че Москва и режимът на Ким Чен Ун "поддържат обща линия и позиция в ООН", цитира думите му БГНЕС.

Путин отива на визита в изолираната Северна Корея за първи път от 2000 г. насам. Пътуването "ще постави двустранното сътрудничество на по-високо ниво с нашите съвместни усилия и това ще допринесе за развитието на реципрочно и равноправно сътрудничество между Русия и КНДР", казва още руският диктатор.

САЩ отвърнаха, че са обезпокоени от "задълбочаващите се отношения между тези две страни". Всичко това идва на фона на информация от южнокорейския министър на отбраната Шин Вонсик, цитиран от Bloomberg - а именно, че Северна Корея е изпратила най-малко 10 000 контейнера със снаряди за Русия. Това означава около 4,8 млн. снаряда, а освен това ще изпрати дори повече съвсем скоро, предупреждава Вонсик. Преди това вече стана ясно, че Пхенян снабдява Путин и с ракети за войната в Украйна.

Още: Украинска кръв: 4,8 млн. снаряда от Ким Чен Ун за Владимир Путин

Кремъл определи събитието като "приятелско държавно посещение", а руските медии съобщиха, че Путин и Ким може да подпишат споразумение за партньорство, включително по въпросите на сигурността.

Още: Ким Чен Ун към Путин: Северна Корея е непобедим другар по оръжие с Русия

Очаква се парад на площад "Ким Ир Сен", както и Путин да наблюдава концерт и да посети православната църква в Пхенян.

Диктаторът трябва да пристигне с новия си министър на отбраната Андрей Белоусов, а външният министър Сергей Лавров и заместник министър-председателят Александър Новак също ще бъдат част от делегацията. След Северна Корея се очаква Путин да посети Виетнам.

Още: Дружески срещи: Путин ще посети Северна Корея и Виетнам на 18-20 юни

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес