Президентът на Азербайджан иска график за изтеглянето на Армения от Нагорни Карабах

3174
Президентът на Азербайджан иска график за изтеглянето на Армения от Нагорни Карабах
Снимка: Getty

Президентът на Азербайджан Илхам Алиев поиска Армения да определи график за изтегляне от Нагорни Карабах и околните азербайджански територии, и каза, че страната му няма да прекрати военните действия, докато това не стане, предаде Reuters, цитирана от 24 часа.

Нашето условие е да ни представят график за изтегляне на арменските въоръжени сили от окупираните територии. Тогава ще възстановим режима на спиране на огъня, заяви Алиев в обръщение към сънародниците си, излъчено по държавната телевизия АзТВ, посочва ТАСС.

Турски журналисти под обстрел в Нагорни Карабах

Артилерийски снаряд, изстрелян от арменските въоръжени сили, падна. в района, където снимаха турски журналисти, отразяващи военния кон...

Нагорни Карабах е територия на Азербайджан. Ние трябва да се върнем и ще се върнем там, каза още Алиев.

Освен това той поиска от премиера на Армения Никол Пашинян да се извини на азербайджанския народ и да заяви, че Нагорни Карабах не е Армения, допълва Франс прес.

Днес е осми ден на боеве в Нагорни Карабах, където се противопоставят арменските сепаратистки сили и азербайджанската армия. Засилват се бомбардировките по градски зони в анклава, което поражда безпокойство за цивилните там, отбелязва агенцията.

Алиев днес каза, че равнодушието на международната общност е една от причините за ситуацията в Нагорни Карабах, предаде ТАСС. Той обвини на първо място Армения, а после редица страни, които са се отнасяли с равнодушие към този въпрос и са се стремили тази окупация да бъде вечна.

Той подчерта, че Азербайджан иска да разреши конфликта по пътя на преговорите. Според него обаче преговорите фактически са довели до замразяване на конфликта. Алиев заяви, че страната му 30 години е живяла с надеждата, че международната общност ще реши този въпрос, но това така и не е станало.

Тежки боеве за Нагорни Карабах на фона на нова офанзива от Азербайджан

Арменските и азербайджанските сили са в разгара на интензивна битка за спорния регион Нагорни Карабах, след като Азербайджан предприе ш...

Междувременно, министерството на отбраната на Азербайджан съобщи за ракетни удари на арменските сили по градовете Мингячевир и Тертер в западната част на страната, предаде ТАСС.

По-рано днес арменската страна извърши ракетен удар и по втория по големина град в Азербайджан - Гянджа, в резултат на което загина един човек, а 32 бяха ранени. В обстрелвания сега Мингячевир има водохранилище и ключова електроцентрала, припомня Reuters. При ударите са били ранени петима души, съобщава Баку, предаде ТАСС.

Ереван отрече да са предприети нови атаки срещу Азербайджан. От Министерството на отбраната на Армения опровергаха изявленията на Баку за обстрел по Мингячевир и нарекоха това дезинформация от страна на Азербайджан.

Съобщенията от последните няколко часа за нанасянето на удари от територията на Армения върху населени места в Азербайджан са дезинформация, съобщи Минстерството на външните работи на Армения.

"Съобщенията през последните часове за нови атаки от територията на Армения по населени места в дълбините на територията на Азербайджан са дезинформация", се казва в изявлението на арменското външно министерство. От там смятат, че разпространявайки такава информация, Азербайджан подготвя почвата за "разширяване на географията на войната".

Армения е готова на преговори за прекратяване на огъня в Нагорни Карабах

Армения е готова да започне преговори с Азербайджан за прекратяване на огъня в Нагорни Карабах с посредничеството на страните от Минска...

Според арменското външно министерство целта на кампанията за дезинформация е да се прикрие масовият обстрел от Азербайджан на големи населени места в Нагорни Карабах от първите дни на войната, в резултат на което са регистрирани многобройни цивилни жертви и са нанесени сериозни щети на гражданската инфраструктура.

"Всяка провокация на азербайджанска страна ще получи съответен отговор от Армения", заявиха от външното министерство на Армения, цитирани от ТАСС.

Представител на ведомството освен това каза, че азербайджанските сили са изгубили за един ден три самолета и 13 единици бойна техника.

Същевременно Службата за национална сигурност на Армения каза, че е задържала чужди граждани по подозрение в шпионаж, предаде ТАСС

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

След наводненията в Дубай: Българи са блокирани на летището

Осем души са ранени след земетресението в Япония

Нетаняху отлага плановете за отмъщение на Иран

Източници: В Израел обмисляли атака срещу Иран в понеделник, но решили да изчакат

Камиони с храни влязоха в Газа от пристанище Ашдот

"Хизбула" удари в Израел с дронове и ракети (ВИДЕО)

За малко да се удави: Спасиха котка от наводненията в Дубай (ВИДЕО)

Нетаняху към Камерън: Израел сам ще взема решенията си

Нямат работа там: Русия изтегля миротворците си от Нагорни Карабах

Стотици евакуирани след изригването на вулкана Руанг в Индонезия (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Азия