Примката около Нетаняху заради случаи на корупция се затяга

723
Примката около Нетаняху заради случаи на корупция се затяга
Снимка: Getty Images / Guliver

Израелски съд удължи задържането под стража на бивш помощник на премиера на страната Бенямин Нетаняху и един от най-големите бизнесмени, свързани със случаи на съмнения за измама, в които е замесен и израелският премиер, предаде БГНЕС.

Съд в Тел Авив задържа Нир Хефец, бивш медиен съветник на семейство Нетаняху, и Шаул Елович, притежаващ контролния пакет акции на телекомуникационната група Bezeq, до неделя (4 март), гласи съобщение на полицията. Двамата мъже бяха сред седем заподозрени, арестувани миналата седмица, когато подозренията за измами срещу Нетаняху отново набраха скорост.

Нетаняху контраатакува, няма намерение да слиза от поста си заради корупция

В телевизионно обръщение премиерът на Израел Бенямин Нетаняху заяви, че остава на поста премиер на Израел, въпреки препоръката на нацио...

Полицията подозира, че Елович е получил бизнес отстъпки в замяна на това, че Нетаняху получава добро новинарско отразяване на дейността си в Walla! - уебсайт, който той притежава. За Хефец се твърди, че е действал като посредник между Нетаняху, Bezeq и представители на Walla!. Той също така е заподозрян, че се е опитал да подкупи пенсиониран съдия, за да блокира разследване срещу съпругата на премиера Сара Нетаняху заради предполагаема злоупотреба с обществени средства.

Полицията разпита премиера седем пъти през 2017 година, а миналия месец заяви, че има достатъчно доказателства, че да го обвини за подкупи, измама и нарушаване на доверието в два случая. В единия от случаите той и членовете на семейството му са заподозрени, че получават един милион шекела (285 000 долара) под формата на луксозни пури, шампанско и бижута от богати личности в замяна на финансови или лични услуги. В друг случай следователите подозират, че премиерът се е опитал да постигне споразумение с притежателя на еврейския ежедневник "Йедиот Ахронот" за по-благоприятно за него покритие на политическата му дейност.

Израелските медии съобщиха, че полицията ще го разпита за аферата с Bezeq за първи път в петък (23 февруари). Той също така може да бъде разпитан в качеството си на свидетел по подозрение в корупция, свързано с поръчката от Израел на три подводници в германския промишлен гигант ThyssenKrupp.

Всичките тези случаи засилват спекулациите, че Нетаняху може да бъде принуден да се оттегли или да назначи предсрочни избори, но Нетаняху казва, че е невинен и не е вършил нищо нередно.

Израелската полиция препоръчва Нетаняху да бъде обвинен в корупция

След разследване, полицията в Израел препоръча министър-председателят на страната Бенямин Нетаняху да бъде подведен под наказателна о...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Ердоган отива в САЩ на 9 май

Още година търговски санкции на Япония срещу Русия

Израел удари сирийския град Алепо, десетки са убити

Ердоган: Има "световен съюз" срещу Турция

Властите в Газа с нови данни за броя на жертвите в Ивицата

Влачиха я гола по улиците: Съседки нападнаха жена в Индия (ВИДЕО)

Киргизстан: Вербуват се мигранти за извършване на терористични актове в Русия

Смъртни случаи заради хранителна добавка в Япония? Правителството разследва

Загинали при израелски обстрел в Южен Ливан

Заловиха трафикант и осем мигранти в Одрин, искали да избягат в България

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com