Продължава да расте напрежението между израелци и палестинци

4529
Продължава да расте напрежението между израелци и палестинци
Снимка: Маги Назер

Серия от смъртоносни палестински атаки разклатиха Ерусалим, предизвиквайки протести, демонстрации и напрежение в цялата столица, съобщава Агенция "Фокус".

В четвъртък вечерта на път за вкъщи двама израелци бяха убити в колата им, в присъствието на децата им.

Напрежение в Израел

В сряда Израел освободи 26 дългогодишни палестински затворници, което предизвика шумни празненства по улиците на Западния бряг и Ивица...

В събота вечер палестински терорист намушка четирима израелци в Стария град, убивайки двама мъже. След ударите с нож, терористът грабнал пистолета от една от жертвите си и започнал да стреля по силите за сигурност, които се отзовали и го застреляли. Палестинските власти нарекоха съботният нападател „герой“.

При друг инцидент рано в неделя, палестински терористи намушка в гърдите 15 -годишен израелец в непосредствена близост до Стария град на Йерусалим в гърдите. Полицейските сили застреляха терориста.

Инцидентите предизвикаха големи демонстрации в събота вечерта. Израелците протестират заради влошаването на сигурността в града и настояват за строги мерки, за да спрат честите нападения. В неделя Израел обяви, че ще ограничи достъпа на палестинци до Стария град за два дни. През този период достъпът ще се предоставя на израелски граждани, жители на Стария град, туристи, собственици на бизнес, работещи в областта и студенти, които учат там.

В отговор на повишените мерки за сигурност Палестинската автономия осъди това, което нарече „политика на ескалация“ от „израелските окупаторски власти срещу палестинските хора в Ерусалим и Западния бряг“.

Нетаняху: Превантивен удар по Иран ще намали напрежението

Превантивният удар на Израел по ядрените обекти на Иран ще намали напрежението в Близкия Изток. Това заяви израелският министър-предс...

Избликът на насилие последва реч на палестинския лидер Махмуд Абас пред Общото събрание на ООН, в която той заяви, че „вече не е обвързан“ от споразумението от Осло и заяви, че Израел ще „си понесе отговорноста“.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху нарече речта „измамна и подбуждаща насилие“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com