Путин: Русофобията на Запад няма да продължи безкрайно

13771
Путин: Русофобията на Запад няма да продължи безкрайно
Снимка: Getty Images / Guliver

В рамките на XXI-то издание на Петербургския икономически форум, държавният глава на Руската федерация Владимир Путин проведе традиционна среща с представители на международните информационни агенции, за да отговори на въпросите им.

Русофобия безкрай

В началото на срещата Путин отбеляза, че Русия се бори за своите законни национални интереси, докато срещу нея се прилага политика на сдържане.

Реформаторите питат президента канил ли е Путин за патрон на 3 март

Реформаторският блок изпрати писмо до президента с питане дали е организирано руският президент Владимир Путин да е патрон на следващия...

„И сега те виждат, че това не работи, ефектът е нулев и това предизвиква вътрешно раздразнение, желание за постигане на тяхното. Това предизвиква стремеж за изостряне на ситуацията. За съжаление за тези, които правят това, ние не даваме повод за подобно нещо“, коментира руският президент, цитиран от "Фокус".

Путин изрази мнение, съгласно което причината за всеобщата русофобия се крие в утвърждаването на многополюсен свят – нещо, което не се харесва на монополистите.

Русофобията е очевидна. От някои държави тя блика безкрайно. На какво се дължи това? От моя гледна точка, тя е свързана с утвърждаването на многополюсния свят. А това не се харесва на монополистите“, заяви лидерът на Кремъл, изразявайки надежди, че това положение ще бъде преодоляно, тъй като е „контрапродуктивно“.

Отношенията с Германия

Първият въпрос към държавния глава на Руската федерация бе зададен от представителите на германските медии, които се поинтересуваха от отношенията на Путин с политиците на ФРГ.

Макрон към Путин: Нито един важен проблем в света не може да бъде решен без Русия

„Нито един важен проблем в света не може да бъде решен без участието на Русия“. Това заяви новоизбраният президент на Франц...

„Не познавам г-н Шулц, но той е достатъчно опитен човек“, отбеляза Путин, изразявайки надежда, че кандидатът на германските социалдемократи за канцлерския пост в Берлин е настроен за конструктивно сътрудничество.

Що се отнася до Ангела Меркел, Путин подчерта, че различията между двамата са много, но същевременно увери, че са налице и достатъчно допирни точки, включително икономиката и международната политика.

Руският президент изрази увереност, че Берлин и Москва ще продължат сътрудничеството и след изборите за федерален парламент на Германия през септември тази година. „За нас е без значение с кого ще работим, нямаме предпочитания, важна е конструктивността“, коментира Путин.

За руските хакери

Отговаряйки на въпрос за „руските хакери“, държавният глава припомни, че такива може да „излязат от всяка държава в света“.

Захариева посочи кои ще са темите за разговор с Путин, ако той дойде в България догодина

Прагматични отношения и поддържане на диалог – това е желанието на ЕС и НАТО по отношение на Русия. Това заяви външният ни минист...

„На държавно ниво с подобно нещо не сме се занимавали никога, което е най-важното“, категоричен бе лидерът на Кремъл, допълвайки, че „никакви хакери не биха могли да повлияят кардинално на хода на избирателна кампания“.

Демиталиризацията на Курилските острови

Представителите на японските медии повдигаха въпроса за демилитаризацията на Курилските острови. „Засилването на военния потенциал не е по инициатива на Русия“, бе отговорът на руския президент.

Путин напомни, че реакцията на Русия на тази ситуация е укрепване на собствените й граници. При все това той допусна демилитаризацията на Курилите, макар подобна стъпка – съгласно думите му – да не е достатъчна.

Actualno.com припомня, че в Петербургския икономически форум, който ще се проведе от 1 до 3 юни, участие ще вземат стотици представители на руски и международни компании, както и политически фигури от цял свят. Kъм мoмeнтa oбщo 39 миниcтpи oт 26 cтpaни ca пoтвъpдили yчacтиeтo cи във фopyмa. Oбщият бpoй нa yчacтницитe e нaд 5000 дyши.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com