Путин със съболезнователно писмо за Шиндзо Абе, световните лидери скърбят

3084
Путин със съболезнователно писмо за Шиндзо Абе, световните лидери скърбят
Снимка: Getty Images

Руският президент Владимир Путин прати лично съболезнователно писмо до семейството на убития в петък бивш японски премиер Шиндзо Абе. В него той нарича"изключителен държавник“ най-дълго управлявалия министър-председател на „страната на изгряващото слънце“.

"Моля, приемете моите най-дълбоки съболезнования по повод кончината на Вашия син и съпруг Шиндзо Абе", пише Путин в писмото, адресирано до майката и съпругата на убития 67-годишен мъж.

„Пожелавам на вас и на вашето семейство сила и кураж пред тази тежка, непоправима загуба“, написа руският президент в Telegram и допълни, че Шиндзо Абе е направил много за развитието на „добрите съседски отношения“ между Русия и Япония.

Редица световни лидери изказаха съболезнования за смъртта на бившия премиер, който беше прострелян два пъти по време на предизборна реч в град Нага. Полицията веднага задържа 41-годишния стрелец, а Шиндзо Абе часове наред се бореше за живота си. Той обаче издъхна в болницата около 17 ч. местно време след обилен кръвоизлив.

Държавният глава Румен Радев изпрати съболезнователен адрес до императора на Япония Негово величество Нарухито по повод кончината на бившия японски премиер. Президентът на България изразява съболезнования на близките на Шиндзо Абе и на народа на Япония по повод "бруталното посегателство", отнело живота на бившия лидер на Либерално-демократическата партия.

"Премиерът Шиндзо Абе ще остане в съвременната история като виден държавник и умел политик, твърдо отстоявал интересите на страната си", посочва държавният глава, цитиран от пресцентъра на "Дондуков" 2.„Българският народ ще запомни неговото знаково посещение в България през 2018 г., с което той внесе значим личен принос и в развитието на традиционните приятелски отношения между България и Япония“, подчертава Радев.

"Невероятно тъжна новина за Шиндзо Абе. Мнозина ще запомнят неговото глобално лидерство в невиждани времена. Мислите ми са със семейството му, приятелите му и японския народ. Обединеното кралство е с вас в този мрачен и тъжен момент", написа в Twitter британският премиер в оставка Борис Джонсън.

Откриха експлозиви в дома на стрелеца, убил Шиндзо Абе

Японската полиция претърси дома на стрелеца, който беше задържан заради убийството на бившия премиер Шиндзо Абе в петък. Униформените с...

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че е "шокиран, възмутен и дълбоко натъжен" от смъртта на Абе. "Преди всичко, той се грижеше дълбоко за японския народ и посвети живота си в негова услуга. Дори в момента, в който беше нападнат, той беше ангажиран с делото на демокрацията", пише Байдън в изявлението си. "Въпреки че има много подробности, които все още не знаем, знаем, че насилствените нападения никога не са приемливи и че насилието с оръжие винаги оставя дълбок белег върху общностите, които са засегнати от него. Съединените щати подкрепят Япония в този момент на скръб. Изпращам най-дълбоките си съболезнования на семейството му".

"Шокиран и натъжен съм от трагичната кончина на един от най-скъпите ми приятели - Шиндзо Абе. Той беше изтъкнат световен държавник, изключителен лидер и забележителен администратор. Той посвети живота си на това да направи Япония и света по-добро място", публикува в социалните мрежи индийският премиер Нарендра Моди.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен нарече Абе "прекрасен човек", а убийството му - "брутално и малодушно".

Кой е Шиндзо Абе: Потенциални връзки с Якудза, спорни политики и скандали

Името на бившия японски премиер Шиндзо Абе заема челна позиция в световните медии този петък, след като бе прострелян в гърдите по врем...

Австралийският премиер Антъни Албанезе написа, че 67-годишният бивш министър-председател на Япония е бил "голям приятел и съюзник на Австралия" и се обърна към народа на Япония: "Скърбим заедно с вас".

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че "Япония е загубила велик министър-председател".
"От името на френския народ изразявам съболезнования на японските власти и народ след убийството на Шиндзо Абе. Япония загуби един велик министър-председател, който посвети живота си на страната си и работеше за постигане на баланс в света", написа Макрон в Туитър.
Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен нарече убийството на Абе "шокиращо" и похвали Абе като "лидер с голяма визия" и "изключителен партньор", който изведе американско-японските отношения "на нови висоти".
"Това е дълбоко обезпокоително само по себе си, то е и толкова силна лична загуба за толкова много хора", каза Блинкен в петък.

Френският президент Еманюел Макрон заяви в Twitter: "От името на френския народ изразявам съболезнования на японските власти и народ след убийството на Шиндзо Абе. Япония загуби един велик министър-председател, който посвети живота си на страната си и работеше за постигане на баланс в света".

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен нарече убийството на Абе "шокиращо" и описа бившия премиер като "лидер с голяма визия" и "изключителен партньор", който изведе американско-японските отношения "на нови висоти". "Това е дълбоко обезпокоително само по себе си, то е и толкова силна лична загуба за много хора", каза Блинкен в петък.

Германският канцлер Олаф Шолц заяви, че е "шокиран и дълбоко натъжен" от смъртта на Абе. 

Израелските лидери също се изказаха, като министър-председателят Яир Лапид похвали Абе като "един от най-важните лидери на съвременна Япония и истински приятел на Израел". Президентът Исаак Херцог също направи изявление, в което заяви, че е "ужасен от подлото убийство на Шиндзо Абе, един от най-изтъкнатите лидери на Япония в днешно време".

Японският министър-председател Фумио Кишида изрази "най-дълбоките си съболезнования" на семейството на бившия лидер, като заяви: "Той беше мой личен приятел, с когото прекарах много време". По време на пресконференция в петък Кишида каза, че изпитва "голямо уважение към наследството, което Абе остави след себе си". Допълни, че е получил много съвети от своя предшественик и е благодарен за топлата му подкрепа.

Президентът на Южна Корея Юн Сук-йол изрази шок и скръб от смъртта на Шиндзо Абе. "Изказвам съболезнованията си на опечаленото семейство и на японския народ, който загуби най-дългогодишния министър-председател и уважаван политик в историята на Япония. Стрелбата, при която беше убит министър-председателят Абе, е неприемливо криминално деяние".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Обществените поръчки на медицински изделия в Китай под съмнение: ЕС започва разследване

Ердоган обещава срещите му с опозицията да станат редовни

Екстремна жега в Банкок

Пекин: Помощта на САЩ за Тайван е прострелване в крака

Рамзан Кадиров явно гони собствен дневен ред с Иран: Пресни примери

Седем арестувани след антитерористична акция в Австралия

Разкриха масови гробове в Ивицата Газа: ООН призова за разследване

Ердоган се закани Нетаняху да не избяга от отговорност

Иранският президент се закани да унищожи Израел, ако атакува

Израелската армия: Важен член на ПВО звеното на "Хизбула" е убит при удар в Ливан (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com