Раул Кастро запазва лидерския си пост в Кубинската комунистическа партия

944
Раул Кастро запазва лидерския си пост в Кубинската комунистическа партия
Снимка: Getty Images/Guliver

Раул Кастро остава на поста първи секретар на ЦК на Кубинската комунистическа партия (ККП) за втори мандат, предаде Reuters, позовавайки се на изявление на партията. 

По данни на агенцията няма промени и във висшето ръководство на партията. 

Конфуз: Кастро не даде на Обама да го потупа по гърба (Видео)

След пресконференция на Барак Обама и Раул Кастро в Куба американският лидер поиска да потупа по гърба кубинския си колега, но той не м...

На 16 април в Куба се откри седмия конгрес на Комунистическата партия. В четири работни комисии, делегатите прегледаха документи, свързани с бъдещето на страната като концептуализация на икономическия и социален модел за развитие на обществото, както и национален план за развитие до 2030 г. 

Конгресът на кубинската компартия идва само месец след историческото посещение на американския президент Барак Обама в столицата Хавана. Визитата беше поредния жест в рамките на възстановяването на дипломатическите отношения между идеологическите врагове, припомня БГНЕС. 

Кастро обаче отрече Острова на свободата да възприема американската икономическа пътека. 

"Неолибералните формули, които предписват усилена приватизация на държавни активи и услуги като образованието, здравеопазването и социалното осигуряване никога няма да бъдат част от кубинския социализъм”, заяви 84-годишният лидер, който наследи на поста брат си Фидел през 2008 година. 

Обама и Раул Кастро поискаха своето без 100% съгласие от другия

Държавният глава на Куба Раул Кастро организира тържествена вечеря в чест на американския президент Барак Обама, семейството му и придр...

"Частното предприемачество ще се развива в определени граници и ще бъде спомагателен елемент в икономическата рамка на страната”, заяви Кастро, като не пропусна да обвини Вашингтон за петдесетгодишното икономическо ембарго. В рамките на втория си президентски мандат Обама не спира да апелира пред американския конгрес санкциите от времето на Студената война да бъдат свалени. 

По време на предишният конгрес на Кубинската комунистическа партия през 2011 г. бяха въведени икономически реформи, които позволиха частна инициатива и чужди инвестиции в малки мащаби. 

Сегашното събиране има таен характер, като програмата му не е публична, а единственото допуснато отразяване е това от държавните медии

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com