Разследват австралийски военни за престъпления в Афганистан

2149
Разследват австралийски военни за престъпления в Афганистан
Снимка: Getty Images/Guliver

Австралийските елитни спецчасти са убили незаконно 39 афганистански цивилни и затворници, включително извършвайки екзекуции по съкратена процедура като част от ритуали за посвещаване, съобщава АФП.

Това разкриват доказателства в шокиращо военно разследване, които сега са насочени към специален прокурор за военни престъпления, предаде БГНЕС.

Столтенберг предупреди за "високата" цена на едно прибързано изтегляне от Афганистан

Некоординираното, прибързано изтегляне на американски и съюзнически войски от Афганистан може да има "много висока" цена - да доведе до...

Днес бяха оповестени фактите от дългогодишно вътрешно разследване на военни престъпления, което накара началника на австралийските отбранителни сили да признае за „разрушителна“ култура на безнаказаност сред специалните сили, водеща до поредица от предполагаеми убийства и прикрития в продължение на години.

„Някои патрули са взели закона в свои ръце, правилата са били нарушени, истории са подправени, изречени са лъжи и са убити затворници“, каза генерал Ангъс Кембъл и се извини „искрено и безрезервно“ на хората в Афганистан. „Това срамно разкритие включва предполагаеми случаи, в които нови членове на патрули са били принуждавани да застрелят затворник, за да извършат „първото си войнишко убийство“, в ужасяваща практика, известна като „посвещаване“.

Докладът също така съобщава доказателства, че войските са участвали в „състезания за преброяване на тела“ и са прикривали незаконни убийства чрез организиране на схватки и други нарушения.

Армейски главен инспектор сам е направил мъчителното официално разследване от 465 страници за събитията между 2005 и 2016 г., в които са описани десетки убийства "извън разгара на битката". В него се препоръчва 19 лица да бъдат задържани от австралийската федерална полиция, да се изплати обезщетение на семействата на жертвите и военните да направят множество реформи. Кембъл отива крачка по-напред, като заявява, че замесените са нанесли „петно“ върху своя полк във Въоръжените сили и Австралия и ще бъдат насочени към службата на специалния следовател за военни престъпления. Той също така препоръча отмяна на отличителни медали за служба, присъдени на силите за специални операции, служили в Афганистан между 2007 и 2013 г.

В Кабул: Джихадисти избиха 22-ма студенти в университета

Най-малко 22 души бяха убити в понеделник, когато екстремисти атакуваха един от главните университети в Афганистан при жестоко, продълж...

След атаката на 11 септември 2001 г. в Афганистан са изпратени над 26 000 австралийски униформени служители, за да се бият заедно с американските и съюзническите сили срещу талибаните, „Ал Кайда“ и други ислямистки групировки. Австралийските бойни войски официално напуснаха страната през 2013 г., но оттогава се появиха редица, често брутални, разкази за поведението на елитните специални части. Те варират от съобщения за убийство от войските на шестгодишно дете при нападение на къща - до застрелян затворник, за да се спести място в хеликоптер.

Премиерът Скот Морисън се опита да смекчи удара на доклада, като каза на австралийците миналата седмица да се подготвят за "честните и брутални истини", съдържащи се в силно редактирания документ с цел цензуриране на много смущаващи подробности. Морисън се обади също на афганистанския си колега в сряда, за да го предупреди за "някои обезпокоителни твърдения", които правителството приема "много сериозно". От кабинета на президента Ашраф Гани заявиха, че Морисън "е изразил най-дълбоката си скръб заради неправомерното поведение на войниците".

Миналата седмица Морисън обяви назначаването на специален следовател, който да преследва предполагаемите военни престъпления - ход, целящ да предотврати всяко преследване в Международния наказателен съд.

Откровенията "определено" ще бъдат използвани от талибаните, за да повторят призивите "чуждестранните сили да се изтеглят от Афганистан", заяви пред АФП лекторът по международни отношения в Университета на Нов Южен Уелс Сринджой Боуз. Разкритията също са сериозен удар по престижа на военните в страната, които са на голяма почит от австралийците.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Иранският президент се закани да унищожи Израел, ако атакува

Израелската армия: Важен член на ПВО звеното на "Хизбула" е убит при удар в Ливан (ВИДЕО)

Банките в ОАЕ дават глътка въздух на хората след наводненията

Обидил мюсюлманите: В Индия се ядосаха на Нарендра Моди (ВИДЕО)

Военни хеликоптери се разбиха в Малайзия, 10 жертви (ВИДЕО и СНИМКИ)

Ким Чен Ун наблюдава учение, симулиращо "ядрена контраатака"

"Високо напрежение": "Хизбула" атакува израелска база с десетки ракети "Катюша"

Ново силно земетресение разлюля Тайван

Панихида и в Истанбул за 40 дни от кончината на патриарх Неофит

NYT: Израел е планирал голям удар по Иран, включително край Техеран

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com