Рекордни количества метамфетамин са конфискувани в Източна и Югоизточна Азия през 2021 г.

1411
Рекордни количества метамфетамин са конфискувани в Източна и Югоизточна Азия през 2021 г.
Снимка: iStock/Guliver

Рекордните един милиард таблетки метамфетамин са били конфискувани в Източна и Югоизточна Азия през миналата година, съобщи ООН.

Престъпните банди са се възползвали от пандемията на коронавирус и нестабилността в обхванатия от преврат Мианмар, за да стимулират дейността си, предаде БГНЕС.

ГДБОП задържа 11 души

11 задържани при операция на ГДБОП в София по линия трафика на хора, съобщи Нова телевизия. Претърсени са шест адреса, където полицаите...

Така нареченият "златен триъгълник" в Югоизточна Азия отдавна е печално известен като гореща точка за трафик на наркотици, тъй като пропускливите граници на Мианмар, Лаос и Тайланд и слабата местна полиция позволяват на незаконните вещества да преминават през тях.

Службата на ООН по наркотиците и престъпността (UNODC) съобщи, че правоприлагащите органи са заловили близо 172 тона метамфетамин - приблизително седем пъти повече, отколкото преди десет години - а нарастващото предлагане е довело до срив на уличните цени в Тайланд и Малайзия до исторически минимум.

"Мащабът и обхватът на търговията с метамфетамин и синтетични наркотици в Източна и Югоизточна Азия са зашеметяващи", заяви Джереми Дъглас от UNODC в изявление.

Той допълни, че престъпните синдикати и въоръжените групировки са се възползвали от политическата нестабилност в региона и пандемията, за да постигнат драматични печалби.

Германската полиция закри най-голямата в света руска платформа за търговия с наркотици в тъмната мрежа

Германското Централно управление по борба с кибепрестъпления (ZIT), с подкрепата на полицията, е локализирало и затворило сървърната мр...

"Организираната престъпност разполага с всичко, от което се нуждае, за да продължи да развива бизнеса си", каза той и добави, че от решаващо значение е, че те разполагат с "огромно население с покупателна способност, към което да се насочат".

Кавинвадее Супапонгтевасакул, регионален анализатор по въпросите на синтетичните наркотици на Службата на ООН по наркотиците и престъпността (UNODC) за глобалната програма SMART, заяви, че рязкото намаляване на цените на наркотиците ги е направило "много по-достъпни за тези, които преди не са могли да си ги позволят".

"Социалните последици от увеличената употреба са значителни, а услугите в областта на здравеопазването и намаляването на вредите остават ограничени в целия регион", добави тя.

В доклада се посочва, че северният щат Шан в Мианмар остава основният източник на метамфетамин в региона, като наркотикът все по-често се доставя в Лаос, след това в Тайланд, преди да достигне до Малайзия, откъдето се пренася в страни от Азиатско-Тихоокеанския регион. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Пекин: Китайски шпионаж в Германия? Чиста измислица

Жена от Южна Корея се влюби във фалшив Илон Мъск и му даде 50 000 долара

Путин потвърди, че ще посети Китай - ето кога

Пожар пламна на товарен кораб, пътуващ към България (ВИДЕО)

САЩ, Канада и Великобритания с нови санкции срещу Иран

САЩ изграждат кей, за да доставят хуманитарна помощ в Ивицата Газа

Израел изтегли ключова бригада от Ивицата Газа - затишие преди операцията в Рафах

Китай е приютил кораб с оръжия от Северна Корея за Русия: Сателитни снимки

Служител на "Хамас": Ще хвърлим оръжията, ако има решение за две държави

Ако протестираш, умираш! Иран осъди рапър на смърт (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com