Репортаж: Пилотите от сирийската авиация не изоставят своите, Турция остава заплаха (ВИДЕО)

3110
Репортаж: Пилотите от сирийската авиация не изоставят своите, Турция остава заплаха (ВИДЕО)
Снимка: Actualno.com/Атанаска Маркова

В Сирийската арабска република (САР) бойните машини летят на свръхниска височина, само на няколко десетки метра над земята, със скорост под 200 км/ч, за да се сведе до минимум шансът да попаднат в обсега на гранатомет.

От сирийската авиобаза „Хмеймим“ многоцелевият Ми-8 плавно се издига в небето – за броени минути след сигнала за тревога. Ако скоростта е от решаващо значение в една бойна мисия, в армейската авиация я имат, показва репортаж на ТВ „Звезда“.

Достатъчно е само веднъж да се повозите на хеликоптер, начело на който е пилот на смесен авиационен полк със специално предназначение, за да разберете, че тук работят само асове. В Сирия бойните машини летят на свръхниска височина, само на няколко десетки метра над земята, като се движат със скорост на полета под 200 километра в час. Това не е проста демонстрация на летателни умения, а жизненоважна необходимост – можете да попаднете в обсега на гранатомет във всяка една секунда.

Ердоган заплаши с нова военна операция в Сирия и осъди действия на Русия

Въоръжените сили на Турция може да проведат нова операция в Сирия, ако терористите не се отдръпнат от границата на страната. Това преду...

Преди пет години именно армейските авиационни вертолети летяха в търсене на екипажа на сваления Су-24. Тогава навигаторът Константин Мурахтин беше спасен. Пилотите са работили на контролирана от бунтовници територия под непрекъснат огън. Евакуацията на ранените е един от основните елементи на обучението на екипажи и военнослужещи от специалните спасителни екипи. Тези хора не изоставят своите.

Пилотите на армейската авиация са готови всеки момент да се хвърлят в дълбокото: през есента екипажите на хеликоптери застават на пътя на горските пожари в провинция Латакия; пилотите работят в дим, с възходящи потоци горещ въздух, но спасяват селата и са запазват кедрови горички, за пореден път потвърждавайки най-високата си класа.

Непосредствената опасност от Турция

Решението на Турция да евакуира военни пунктове в райони на Идлиб под контрола на режима, съчетани с по-интензивно военно присъствие другаде, може да подготвят ситуация, при която и най-малката искра ще разпали унищожителна война.

Русия унищожи парад на протурски терористи в Сирия в отговор на Нагорни Карабах

Руската авиация в Сирия нанесла вчера удар по щаба и тренировъчния лагер на протурската бойна група „Фейлак ал-Шам” в Кафр ...

Това пише турският автор Фехим Таштекин за базираното в САЩ електронно издание "Ал Монитор". Той има предвид пункта край Морек, един от обкръжените от месеци от сили на режима на президента Башар ал Асад пунктове в района на Идлиб. Анкара изтегли силите, подкрепяни от нея, и военната техника на 19 и 20 август и се очакват още подобни ходове.

Докато Турция напуска пунктовете, военните ѝ дейности около М4 изглеждат като подготовка за война - при ескалация турските войски в пунктовете биха били обкръжени и те се оказват незащитими.

В по-широк план президентът Реджеп Тайип Ердоган остава решен да създаде зона за сигурност с дълбочина до 40 км в сирийска територия въпреки съпротивата на Русия и САЩ. Свързването на двата участъка които са под неин контрол - от Идлиб и Африн до Джараблус и от Тел Абиад до Рас ал Айн - в района на град Кобани е основна цел, сега подпомогната и от удължаването на мандата на турските сили за зад гранични операции с още година.

Така за Ердоган препятствията са основно не във вътрешната политика, а са свърани с условията на терен в Сирия. Фактическото укрепване на силите в Идлиб може да изглежда като опит за сдържане, но подготвя опасна ситуация.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Автобус с българска регистрация се преобърна в Турция, има пострадали (СНИМКИ)

Най-могъщият човек в Иран

Катастрофата в Дубай: резултат от изкуствени дъждове?

Иранските власти предупреждават: Внимавайте за крокодили

Вулканът Руанг отново изригна в Индонезия (ВИДЕО)

Земетресение в Егейско море край Измир

НАСА: Китай крие военна дейност в Космоса

Иран омаловажава последиците от удара в Исфахан, твърдят израелски източници

Apple изтрива WhatsApp и Threads от китайския магазин за приложения по нареждане от Пекин

Земетресение от 4,6 удари Северен Иран

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com