"Росатом" разсекрети имената на немски учени, помогнали за първата съветска атомна бомба

14399
"Росатом" разсекрети имената на немски учени, помогнали за първата съветска атомна бомба

Държавната корпорация за атомна енергия "Росатом" публикува засекретени документи за шестима германски специалисти, участвали в разработването на атомно оръжие в нацистка Германия. След войната те отишли в СССР и участвали в създаването на първата съветска атомна бомба, съобщава РИА Новости.

Имената на експертите станаха ясни от анкетни карти, публикувани от "Росатом", които шестимата германски експертипопълили при влизането си в СССР. Това са носителят на Нобелова награда Густав Херц, Николаус Риел, Манфред фон Ардене, Петер Тисен, Хайнц Позе и Роберт Депел. Във всеки въпросник било необходимо да се отговори на почти петдесет въпроса, включително за участието в разработването на научни проблеми, постигнатите резултати, както и за научни доклади, публикувани в чужбина, получени награди, членство в политически партии, изисквала се и подробна информация за роднините.

Тайни документи разкриват, че СССР е планирал да взриви атомна бомба на Луната

Тайни документи разкриват, че СССР е планирал да взриви атомна бомба на Луната, пише националният ежедневник Die Welt. Според германск...

Архивните материали са публикувани в специален раздел на портала за история на "Росатом": сред тях са факсимилета на архивни документи, свързани с развитието на ядрената индустрия на СССР, както и "анкети със специално предназначение", които били попълнени от водещи немски учени, които пристигнали да работят в Съветския съюз.

Към края на Втората световна война Германия има достатъчен потенциал да създаде своя собствена атомна бомба. Научните институти, ангажирани с работата по атомния проблем, функционират в големите германски градове. Те активно провеждат експериментална работа по ядрени реактори, разделяне на изотопи, проектиране на атомната бомба.

През 1945 г., когато Червената армия навлиза в германска територия, по указание на съветското ръководство е извършено издирване на немски специалисти, работили по атомната бомба, били претърсени местни изследователски центрове, занимаващи се с този въпрос. Също така било търсено промишлено и лабораторно оборудване.

В края на войната някои от тези германски учени се озовават на територията, окупирана от съветските войски. Въз основа на анализа на състоянието на работа в Германия съветското ръководство решило да покани тези немски специалисти за участие в изпълнението на атомния проект в СССР. Общо над 300 германци, включително членове на техните семейства, доброволно отиват в Съветския съюз, за да работят по атомните въпроси, съобщава БГНЕС.

Хитлер създал атомна бомба и "летяща чиния"

В последните дни на Втората световна война нацистка Германия, възможно, е разработила атомна бомба, която можело да бъде приведена в де...

Както самите немски учени си спомнят, поканата на Съветския съюз всъщност им помогнала да преживеят безработицата и глада, дошли в следвоенна Германия. В СССР те работели и живеели при сравнително удобни условия; всички получавали твърди официални заплати. След работа в СССР, през 50-те години на миналия век те се завръщат у дома, в ГДР или във Федерална република Германия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Обществените поръчки на медицински изделия в Китай под съмнение: ЕС започва разследване

Ердоган обещава срещите му с опозицията да станат редовни

Екстремна жега в Банкок

Пекин: Помощта на САЩ за Тайван е прострелване в крака

Рамзан Кадиров явно гони собствен дневен ред с Иран: Пресни примери

Седем арестувани след антитерористична акция в Австралия

Разкриха масови гробове в Ивицата Газа: ООН призова за разследване

Ердоган се закани Нетаняху да не избяга от отговорност

Иранският президент се закани да унищожи Израел, ако атакува

Израелската армия: Важен член на ПВО звеното на "Хизбула" е убит при удар в Ливан (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com