Русия, Иран, Турция и Кувейт поискаха изолацията срещу Катар да бъде прекратена

6012
Русия, Иран, Турция и Кувейт поискаха изолацията срещу Катар да бъде прекратена
Снимка: Getty Images / Guliver

Новата криза в Близкия изток, предизвикана от изолацията на Катар, накара редица държави да вземат отношение по въпроса.

Президентът на Русия Владимир Путин обсъди в телефонен разговор с турския си колега Реджеп Ердоган ситуацията около Катар. Разговорът е бил по инициатива на турската страна, предаде БГНЕС. "Президентите призоваха всички заинтересовани страни към диалог за намиране на компромисно решение в интерес на запазването на мира и стабилността в региона на Персийския залив. Бе подчертано, че острата криза в Близкия изток изисква съвместна работа и тясна координация на международната общност за борба с терористичната заплаха", се казва в комюнике от Кремъл.

Саудитска Арабия закрива офисите на Al Jazeera заради скандала с Катар

Саудитска Арабия закрива офисите на катарската спътникова телевизия Al Jazeera, след като обяви, че скъсва дипломатическите си отношени...

Ръководителите на двете страни се споразумяха за продължаване на съвместните усилия за спомагане на урегулирането на ситуацията в Сирия, както и за изпълнение на споразуменията за създаване на зони на деескалация в Сирия.

Междувременно Иран, който си сътрудничи с Русия и Турция в Сирия, призова Катар и страните от Залива да подновят диалога, за да разрешат противоречията помежду си, след като Саудитска Арабия и нейните съюзници прекратиха дипломатически отношения с Доха.

"Съседите са постоянни, географията е неизменна. Насилието никога не е било решение. Диалогът е наложителен, особено по време на Рамазана", написа в Twitter иранският министър на външните работи Мохамед Джавад Зариф. Той разговаря по телефона с катарския си колега, както и с министрите на външните работи на Алжир, Индонезия, Ирак, Ливан, Малайзия, Оман, Тунис и Турция.

По-рано говорителят на иранското външно министерство Бахрам Газеми заяви в комюнике, че "разрешаването на разногласията между Катар и неговите съседи в Залива е възможно само чрез политически и мирни средства и искрен диалог между страните", като осъди използването на санкции, наричайки го „неефективно и неприемливо“. Иран е „обезпокоен“ от така създалата се ситуация и иска всички да си извадят поуки от горчивия опит в региона, да избягват емоциите и да се обърнат към мъдростта, за да вървят към мир и деескалация на напрежението“, каза Газеми. Според него напрежението „не е в полза на никое правителство в региона и заплашва интересите на всички в момент, когато Близкият изток и светът „страдат от разпространението на тероризма“.

От своя страна емирът на Кувейт шейх Сабах ал Ахмед ал Сабах прие саудитски пратеник и разговаря по телефона с държавния глава на Катар в очевиден опит за посредничество между двете страни. Според официалната кувейтска агенция „Куна“ съветникът на саудитския крал Салман и губернатор на свещения за мюсюлманите град Мека принц Халед ал Файсал, е предал устно послание до емира на Кувейт, свързано с последните събития в региона. Агенцията не дава повече подробности относно съдържанието му.

Катар спря полетите до Саудитска Арабия

В понеделник „Катар Еъруейз“ преустанови изпълнението на полети до Саудитска Арабия, след като националният превозвач на Ри...

Шейх Сабах с е обадил след това на емира на Катар шейх Тамим бен Хамад ал-Тани, за да го призове настойчиво към сдържаност и да не предприема никакви мерки, които биха влошили ситуацията, уточнява „Куна“. Той е поискал от шейх Тамим да даде шанс на усилията, целящи намаляване на напрежението „между братя“.

Засега Кувейт не прекъсва връзките си с Катар.

Практични проблеми в Катар

Междувременно ръководителят на синдиката на износителите на селскостопанска продукция в Иран заяви, че страната е готова да изнася храни за Катар, който има единствена сухопътна граница със Саудитска Арабия и зависи много от вноса.

Саудитска Арабия обвинява Катар, че „приема различни терористични групи, за да дестабилизира региона и цитира „Мюсюлмански братя“, ИДИЛ, и „Ал Кайда“. Рияд, който е големият регионален съперник на Техеран, обвинява Доха също така, че „подкрепя терористични групировки, поддържани от Иран в провинция Катиф, където е концентрирано шиитското малцинство на саудитското кралство, както и в Бахрейн. В Бахрейн през последните години има размирици, подклаждани от шиитското мнозинство в страната, управлявана от сунитска династия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Северна Корея тества две мощни ракети

Убити и ранени при бомбардировка в Ирак

Индия: Как се организират избори за 970 милиона избиратели? Ето за какво чудо става на въпрос

Автобус с българска регистрация се преобърна в Турция, има пострадали (СНИМКИ)

Най-могъщият човек в Иран

Катастрофата в Дубай: резултат от изкуствени дъждове?

Иранските власти предупреждават: Внимавайте за крокодили

Вулканът Руанг отново изригна в Индонезия (ВИДЕО)

Земетресение в Егейско море край Измир

НАСА: Китай крие военна дейност в Космоса

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com