Русия отново иска замразяване и свиване на добива на нефт

1320
Русия отново иска замразяване и свиване на добива на нефт
Снимка: Getty Images / Guliver

Решение на организацията страните-износителки на петрол ОПЕК да замрази или съкрати обемите на добивите си ще позволи избягването на дефицит на пазара и непредсказуемото повишаване на цените на енергийните ресурси, заяви руският министър на енергетиката Александър Новак по време на среща във Виена в понеделник, в рамките на енергийния диалог между Русия и ОПЕК.

В разговора на Новак с генералния секретар на ОПЕК Мохамед Баркиндо се включи и председателят на конференцията на ОПЕК, министърът на енергетиката на Катар Мохамед бен Салех ас Сада, съобщи ТАСС.

"Падането на цените на петрола повече от два пъти се превърна в сериозно предизвикателство пред участниците на пазара. Най-силното намаление за последните 45 години в условията на недостатъчно финансиране рискува да доведе до дефицит на енергоресурси, което ще доведе до непредсказуемо повишаване на цените и в крайна сметка ще удали силно потребители. При това положение замразяването и дори намаляването на добивите за определено време е правилното решение за световната икономика. Не смятаме, че подобна мярка ще наруши работата на пазарните механизми, на против, тя ще ускори ребалансирането на пазара", каза Новак.

По думите му на срещата Русия смята да обсъди със страните от ОПЕК и проблемите на изменението на климата, предаде Mediapool.

"Специална тема на днешните консултации са и неизвестните, свързани с екологичната политика, която се приветства от Русия и страната е активен участник в нея", посочи руският министър.

Русия играе изключителна роля в преодоляването на изпитанията, с които се сблъсква светът в областта на енергетиката, които често се преплитат и и са трудно разрешими, заяви от своя страна Баркиндо.

Президентът на Венецуела Николас Мадуро пък заяви в ефира на националната телевизия, че е за създаването на алианс, в който да влязат ОПЕК, други производители на петрол, включително и САЩ, както и "най-влиятелните петролни компании в света", предаде Блумбърг.

Добивът на петрол в Русия се увеличава

Добивът на петрол с газов кондензат в Русия от януари до септември 2016 г. е достигнал 406,718 млн. тона, което е с 2% над аналогичния ...

"Постъпи предложение да поканим САЩ на поредната среща на ОПЕК и аз съм съгласен с него, защото страната е голям производител и не бива да се допуска тя да бъде в изолация и да попадне под влиянието на анализатори, милитаристи и антируски сили", каза Мадуро, цитиран от ТАСС.

В момента САЩ не участват в преговорите на ОПЕК по ограничаване на добива.

По-рано Мадуро заяви, че властите в САЩ използват ситуацията на петролния пазар, за да навредят на Русия и на страните от ОПЕК, включително и на Венецуела. По думите му Щатите "искат да потопят целия петролен пазар в хаос, за да ударят по Русия и страните от ОПЕК". При това той е убеден, че основната цел на тази политика на САЩ е Венецуела.

За първи път Мадуро заяви, че е необходимо да бъде създаден нов алианс на пазара на петрол на Световния енергиен конгрес в Истанбул.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Седем арестувани след антитерористична акция в Австралия

Разкриха масови гробове в Ивицата Газа: ООН призова за разследване

Ердоган се закани Нетаняху да не избяга от отговорност

Иранският президент се закани да унищожи Израел, ако атакува

Израелската армия: Важен член на ПВО звеното на "Хизбула" е убит при удар в Ливан (ВИДЕО)

Банките в ОАЕ дават глътка въздух на хората след наводненията

Обидил мюсюлманите: В Индия се ядосаха на Нарендра Моди (ВИДЕО)

Военни хеликоптери се разбиха в Малайзия, 10 жертви (ВИДЕО и СНИМКИ)

Ким Чен Ун наблюдава учение, симулиращо "ядрена контраатака"

"Високо напрежение": "Хизбула" атакува израелска база с десетки ракети "Катюша"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com