Руски военни ще обучават сирийските кюрди

1828
Руски военни ще обучават сирийските кюрди
Снимка: Getty Images/Guliver

Руски военни ще обучават кюрдските сили в Сирия, съобщи кюрдски представител.

Това е първият подобен ангажимент на Русия към кюрдските Сили за народна защита (YPG), които контролират значителна част в северна Сирия.

Смята се, че таи стъпка ще разгневи турската страна, защото тя смята YPG за терористична групировка.

„Между нашите сили и руските части в Сирия бе подписано споразумение, те ще ни обучават в модерни военни тактики“, заяви говорителя на YPG Редур Джелил.

Израел заплашва да унищожи сирийските системи за въздушна отбрана

Израелският министър на отбраната Авигдор Либерман заплаши да унищожи сирийските системи за противовъздушна отбрана, след като бяха изс...

По думите му това е първото подобно споразумение, въпреки че ние имахме сътрудничество в Алепо“, добави той. Споразумението е в рамките на борбата срещу тероризма, то бе подписано в неделя и влиза в сила от понеделник (от днес – ред.), поясни още говорителят.

Руски сили вече присъстват в тренировъчния лагер в района Африн, един от трите автономни кантона, които кюрдите управляват в северна Сирия, поясни Джелил.

YPG е скелетът на Сирийските демократични сили (СДС), които са подкрепяни от ръководената от САЩ международна коалиция. СДС включва не само кюрдски, но и арабски бойци. Те прогониха терористичната групировка „Ислямска държава“ от редица региони в Северна Сирия.

Политологът Аарън Щейн от базирания в САЩ Атлантически съвет заяви, че Русия се стреми да си партнира с кюрдите, които се превръщат в значителна сила в Сирия, всеки случай те са „най-важният недържавен актьор в Сирия заедно с „Ал Кайда“. „Те ще имат тежка дума за бъдещето на Сирия“, убеден е политологът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com