САЩ: Русия се опитва да подкопае прогреса в Афганистан

5932
САЩ: Русия се опитва да подкопае прогреса в Афганистан
Снимка: Getty Images/Guliver

Русия не изоставя опитите си да дестабилизира Афганистан и да вбие клин между Вашингтон и коалиционните му партньори. Това твърди освобождаващият длъжността командващ силите на САЩ в страната, цитиран от радио The Voice of America, предаде "Фокус".

Командващият силите на САЩ в Афганистан и Операция „Решителна подкрепа“ генерал Джон Никълсън трябва да освободи длъжността си днес, след като беше на позицията повече от две години, отбелязва американската медия.

Достатъчно мощен ли е флотът на Русия, за да спре този на САЩ при Сирия?

Може ли руският флот да се противопостави на американския край бреговете на Сирия? Този въпрос задава електронното издание на руския ве...

Но преди да предаде командването, той сметна за нужно да постави под въпрос намеренията на Русия в региона, въпреки скорошните инициативи на Москва да подпомогне помирението между талибаните и правителството на Афганистан, коментира VOA.

„Знаем, че Русия се опитва да подкопае военните ни постижения и годините на военен прогрес в Афганистан и да накара партньорите да се усъмнят в стабилността на Афганистан“, заяви Никълсън чрез имейл до радиото, в отговор на зададените на 22 август въпроси на брифинг в Пентагона.

„Не е тайна, че Русия използва всяка възможност, която намери, за да вбие клин между САЩ и нашите централноазиатски партньори, включително Афганистан“, отбеляза генералът.

VOA припомня, че по-рано американски и афгански официални лица обвиниха Кремъл, че се намесва в Афганистан, като снабдява бунтовниците талибани с оръжия и ги обучава.

Москва отхвърли тези предположения и подчерта, че има единствено политически отношения с талибаните. Все пак, продължава американската медия, Русия е под все по-голямо подозрение от Вашингтон и съюзниците му, които твърдят, че Кремъл разширява усилията си за получаване на по-голямо влияние в Афганистан и региона.

Руснаците живеят по-дълго при Путин

Средната продължителност на живота в Русия се е увеличила със седем години, а смъртните случаи, дължащи се на консумацията на алкохол и...

Последно, Кремъл и Белия Дом влязоха в конкуренция за започване на мирни преговори между талибаните и подкрепяното от Вашингтон правителство в Кабул. Русия трябваше да приеме за разговори двете страни заедно със САЩ и други държави на 4 септември, но беше принудена да отложи разговорите, след като президентът на Афганистан Ашраф Гани отклони поканата, припомня VOA.

Вашингтон също се надява да организира такива преговори между талибаните и Кабул.

„Говорим за оглавяван от Афганистан и чисто афгански помирителен процес“, заяви министърът на отбраната на САЩ Джеймс Матис по време на брифинг пред репортерите миналата седмица. „Вярваме, че това е най-добрият начин да се осигури това, талибаните да признаят, че не могат да спечелят на бойното поле, те трябва да преговарят“.

Само преди малко повече от седмица, говорителят на руското външно министерство Мария Захарова посочи, че „неидентифицирани“ хеликоптери летят в мисии, в подкрепа на бойците от терористичната групировка „Ислямска държава“, известна още като „ИД-Хорасан“, или „ИД-К“, в северната провинция Сар – е – Пул и предположи, че за това може да са отговорни САЩ и НАТО.

„Кой въоръжава терористите и тайно създава техни бази“, попита тя. „Защо това се случва, след като командването на НАТО има пълен контрол над въздушното пространство на Афганистан“?

Путин: Убийството на Александър Захарченко е „подло“

Президентът на Русия Владимир Путин реагира на терористичния акт в Донецк, отнел живота на главата на самопровъзгласената Донецка народ...

Представители на Пентагона отхвърлиха предположението, че САЩ и НАТО са замесени, като „абсолютна неистина“ и отбелязаха, че това не е първият път, в който Москва отправя подобни обвинения.

„Докато те си съчиняват подобни лъжливи твърдения за „ИД-К“, САЩ и силите за сигурност на Афганистан ликвидираха анклава на „ИД-К“ в Джаузджан и убиват лидерите и бойците на „ИД-К“ в Нангархар“, отбеляза Никълсън в съобщението си до радиото.

Все пак, напускащият поста си генерал изрази надежда, че Русия може да играе конструктивна роля.

„С Русия имаме общи интереси в Афганистан – мир, контратероризъм и борба срещу наркотрафика“, обясни Никълсън. „Надяваме се да видим, че подкрепата на Русия за Афганистан и оглавяваната от НАТО коалиция в тези сфери ще продължи“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Обществените поръчки на медицински изделия в Китай под съмнение: ЕС започва разследване

Ердоган обещава срещите му с опозицията да станат редовни

Екстремна жега в Банкок

Пекин: Помощта на САЩ за Тайван е прострелване в крака

Рамзан Кадиров явно гони собствен дневен ред с Иран: Пресни примери

Седем арестувани след антитерористична акция в Австралия

Разкриха масови гробове в Ивицата Газа: ООН призова за разследване

Ердоган се закани Нетаняху да не избяга от отговорност

Иранският президент се закани да унищожи Израел, ако атакува

Израелската армия: Важен член на ПВО звеното на "Хизбула" е убит при удар в Ливан (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com