СБ намали прогнозите си за руската икономика през следващите 2 години

17722
СБ намали прогнозите си за руската икономика през следващите 2 години
Снимка: Getty Images / Guliver

Световната банка намали своите прогнози за икономическите перспективи пред Русия през следващите две години, визирайки продължаващото понижение на петролните цени.

Докладът на СБ за образованието ни бил скалъпен и некомпетентен

Синдикат „Образование" категорично не приема доклада на Световната банка за образователната система в България, защото той е неис...

Само в рамките на седмица Световната банка намали за втори път прогнозите си за развитието на руската икономика през 2015-а година и за трети път от края на септември, предаде БНР.

Според новия т.нар. "основен сценарий", Световната банка очаква свиване на БВП на Русия с 0,7% през следващата година. На 2-ри декември банката заяви, че очаква стагнация на руската икономика през следващата година (0,0%), докато на 24-ти септември тя прогнозира повишение на БВП на Русия с 0,3%. Трябва да се има предвид, че преди дни руското правителство прогнозира дори още по-дълбока рецесия през следващата година и спад на БВП с 0,8%.

Световната банка също така намали и своята прогноза за руския икономически растеж през 2016-а година до 0,3% от предишна прогноза в края на септември за повишение на БВП с 0,4 процентни пункта.

Новите прогнози се базират на средна цена на петрола от 78 долара за барел през 2015-а година и от 80 долара за барел през 2016-а година.

Очакваме инвестициите в страната да се свият през 2015-а година за трета поредна година в следствие на продължителната несигурност, ограничения достъп до международните финансови пазари от страна на руски компании и банки и по-ниското потребителско търсене, заяви Биргит Хансл – водещ икономист на Световната банка за Русия.

Македония ще получи 400 млн. долара от Световната банка

В следващите четири години Македония ще използва 400 милиона долара от Световната банка за постигане на по-висок растеж и откриване н...

По-ниските цени на петрола и на суровините се очаква да се отразят негативно върху инвестиционните решения за фирмите в ресурсния сектор, добави тя.

Банката също така предвижда потреблението, което е основен двигател на руската икономика през последните няколко години, да спадне през 2015-а година за първи път от 2009-а година насам след незначително разширяване през настоящата година.

СБ посочи, че не вижда съществено подобрение през 2016-а година, като очаква дори тогава инвестиционната активност да остане под равнището от настоящата година с оглед продължаващите структурни проблеми и трайните негативни бизнес настроения, произтичащи от геополитическото напрежение и от несигурността на икономическата политика.

Според т.нар. "песимистичен сценарий" на банката, цените на петрола през 2015-а година ще бъдат около 70 долара за барел и около 72 долара през 2016-а година. В резултат на това БВП на Русия може да се свие с цели 1,5% през следващата година и да отбележи анемичен растеж от 0,3% през 2016-а година.

"Оптимистичният сценарий" на банката предвижда средна цена на петрола от 85 долара за барел през следващата и от 90 долара през 2016-а година, в резултат на което руската икономика ще се окаже само в стагнация през 2015-а година (нулев растеж на БВП) и ще нарасне с 0,5% през 2016-а година.

Ебола ще струва 32 млрд. долара до края на 2015 г.

Цената на епидемията от ебола в Западна Африка може да надхвърли 32 милиарда долара до края на 2015 г., ако епидемията се разпространи ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com