Сблъсъци между демонстранти и полиция пред новозеландския парламент (ВИДЕО)

1758
Сблъсъци между демонстранти и полиция пред новозеландския парламент (ВИДЕО)
Снимка: Getty

Полицията и протестиращите срещу ваксините против коронавирус влязоха в сблъсък пред новозеландския парламент в четвъртък, като повече от 120 души бяха арестувани. Това се случи, след като на демонстрантите, които лагеруваха пред сградата на законодателния орган в продължение на три дни, беше наредено да се преместят, предава АФП.

Активистите скандираха маорската хака и викаха "Не се предавайте", докато се замеряха с фаланга от полицаи, които се движеха, за да разчистят импровизираното селище от тревните площи на парламента.

Служителите използваха лютив спрей срещу няколко протестиращи, които повлякоха двама техни колеги в тълпата, но се съобщава само за леки наранявания.

Полицията се намеси рано в четвъртък, след като през първите два дни на протестите не проявяваше активност, предупреждавайки тълпата да напусне или ще бъде арестувана.

Те бяха удряни и ритани на фона с викове "това не е демокрация", "срам за вас" и "свалете ограниченията".

Протестът започна във вторник по подобие на акцията "Конвой на свободата" на канадските шофьори на камиони, при която стотици полуремаркета и кемпери задръстиха улиците в центъра на Уелингтън.

Много от превозните средства си тръгнаха след 24 часа, но твърдото ядро от няколкостотин активисти остана, като се зарече да остане "колкото е необходимо".

Градският съвет на Уелингтън, който също не прояви особена активност в ранните етапи на протеста, съобщи, че служителите му, отговарящи за паркирането, са започнали да издават фишове на автомобилите от конвоя, блокирали градските улици.

Заместник министър-председателят Грант Робъртсън заяви, че търпението на жителите на Уелингтън към нарушенията се е изчерпало и призова полицията да действа.

"Пътищата в града са блокирани, предприятията трябваше да затворят, хората се почувстваха застрашени и сплашени от някои от протестиращите", каза той пред Радио Нова Зеландия преди полицейската операция.

Полицията е "разочарована"

Началникът на полицията в Уелингтън суперинтендант Кори Парнел заяви, че за разчистването на протеста са били докарани над 150 допълнителни служители извън столицата.

"Разочароващо е, че въпреки официалното затваряне на терена за обществеността по-рано днес, редица протестиращи отказват на многократните молби да напуснат участъка", каза той.

В рядък ход властите затвориха за обществеността територията около парламента, за да предотвратят присъединяването на подкрепления към протеста.

Полицията напредна през територията на парламента, но в късния следобед се оттегли зад барикадите, докато демонстрантите ликуваха и обявяваха победа.

Парнел заяви, че разпръскването на тълпата може да отнеме дни, като обвини някои активисти, че използват деца като жив щит, за да попречат на полицията.

Една жена, която отказа да назове името си, обвини полицията, че е провокирала тълпата.

Конвой на свободата и в Нова Зеландия, парламентът е обсаден (ВИДЕО)

Конвой на свободата имаше и в Нова Зеландия. Много камиони и кемпери блокира улиците край новозеландския парламент в Уелингтън днес в п...

"Това беше мирен протест. Онова, което направиха, е срамно", каза тя.

"Никога не съм мислила, че ще видя това в Нова Зеландия."

Но жителите на столицата се оплакват, че са били малтретирани за това, че са носили маски, а няколко предприятия в близост до парламента затвориха, след като персоналът беше тормозен за това, че е изпълнявал предписанията за ваксиниране.

Нова Зеландия изисква задължителна ваксинация срещу ковид за хората, работещи в сектори като здравеопазване, правоприлагане, образование и отбрана, а тези, които откажат да се инжектират, са заплашени от уволнение.

Доказателство за ваксинация трябва да се представи и при влизане в ресторанти, на спортни събития и религиозни служби. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

САЩ изграждат кей, за да доставят хуманитарна помощ в Ивицата Газа

Израел изтегли ключова бригада от Ивицата Газа - затишие преди операцията в Рафах

Китай е приютил кораб с оръжия от Северна Корея за Русия: Сателитни снимки

Служител на "Хамас": Ще хвърлим оръжията, ако има решение за две държави

Ако протестираш, умираш! Иран осъди рапър на смърт (ВИДЕО)

"Направиха ни по-силни": Северна Корея за санкциите на САЩ

Обществените поръчки на медицински изделия в Китай под съмнение: ЕС започва разследване

Ердоган обещава срещите му с опозицията да станат редовни

Екстремна жега в Банкок

Пекин: Помощта на САЩ за Тайван е прострелване в крака

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com