Сирийската опозиция изготви „пътна карта“ за мир

1328
Сирийската опозиция изготви „пътна карта“ за мир
Снимка: Getty images/Guliver

Сирийската опозиция представи „пътна карта“ за мир, включително стъпки, които да бъдат предприети преди избори и насоки за план за написване на следвоенна конституция на страната.

Документът, изготвен от представители на опозицията, поканени в Рим от католическата общност Сант'Егидио, ще бъде представен на ключовите участници в конфликта - от Русия до Турция и ЕС - през следващите няколко седмици, предава БГНЕС.

Лидерите на Турция, Русия, Франция и Германия в събота призоваха за политическо решение на опустошителната седемгодишна гражданска война и трайно прекратяване на огъня в последния контролиран от въоръжени бунтовници бастион – Идлиб.

Тяхното изявление призова за създаване на комисия, която да изготви следвоенната конституция на Сирия преди края на годината, "подготвяйки пътя за свободни и честни избори" в разкъсаната от войната страна.

Съвместният план на ООН за комисията за написване на конституцията се появи миналата седмица, като специалният пратеник на ООН Стафан де Мистура каза, че Дамаск отхвърля ролята на ООН в процеса на подбор.

„Пътната карта", представена в понеделник от Комитета за висши преговори (HNC), главните опозиционни сили, както и няколко незначителни групи, детайлизира формата, която новото правителство и парламент биха могли да имат.

В предложението се призовава структурата на комисията да "отразява устройството на страната" и казва, че всички "договорености/правила/законодателство, целящи да разсеят / възпрепятстват политическите действия на опозицията", трябва да бъдат отменени.

Комисията, в рамките на деветмесечен срок, трябва не само да подготви конституцията, но и да изготви проектозакон за партиите и изборите.

Ново преходно правителство трябва да организира общи и президентски избори чрез избирателна комисия, създадена от комисията под надзора на ООН.

Той също така призова за "обща амнистия" и "премахване на всички закони, законодателства и процедури, насочени към наказателно преследване и наказване на участниците в събитията в Сирия" от 2011 г., както и за безопасното и доброволно завръщане на бежанците.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Ново мощно земетресение удари Тайван (ВИДЕО)

Убити и ранени при удар по газов комплекс в Ирак

Колата на израелски министър се преобърна, той е в болница (ВИДЕО)

"Борба между потисници и потиснати": Турският външен министър за спора между израелци и палестинци

Вместо да се срещне с Путин, Ердоган отива в САЩ през май

Да сме партньори, а не съперници: Си Дзинпин към Блинкен

Пекин: Китайски шпионаж в Германия? Чиста измислица

Жена от Южна Корея се влюби във фалшив Илон Мъск и му даде 50 000 долара

Путин потвърди, че ще посети Китай - ето кога

Пожар пламна на товарен кораб, пътуващ към България (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com