Сирийската опозиция се готви за "преходен процес" без Асад

4295
Сирийската опозиция се готви за "преходен процес" без Асад
Снимка: Gettyimages.com

В Саудитска Арабия завърши обединителната конференция на сирийската опозиция. В резултат опозиционерите създадоха Висш комитет по преговорите, като заявиха, че президентът Башар Асад "трябва да напусне своя пост още в началото на преходния период".

В състава на новия комитет влизат 32-ма души, съобщава ТАСС, като се позовава на телевизия "Ал Джазира". Девет от тях представляват базираната в Истанбул Национална коалиция на опозиционните и революционни сили, петима – Националния координационен комитет (вътрешната опозиция), десет – въоръжени групировки, още осем – независими дейци.

Турция строи ограда по границата със Сирия

Турция е започнала строителството на стена с дължина 82 км по границата със Сирия, части от която е под контрола на „Ислямска д...

От въоръжената опозиция в комитета влизат по четирима делегати от южния и северния фронт и по един от ислямистите от големите формирования "Ахрар аш Шам" и "Джейш ал-Ислям".

Висшият комитет по преговорите делегира от своя състав 15 души, които ще влязат в началото на януари 2016 в диалог с правителствения екип под егидата на ООН.

"Регулирането в Сирия може да бъде само политическо, в съответствие с решението на Съвета за сигурност на ООН и съпроводено с международни гаранции", се отбелязва в крайната декларация. В нея се признава "необходимостта от съхраняване на единството на страната и нейните държавни институции, реструктуриране на органите за сигурност и армията".

Участниците в конференцията са обявили, че ще водят преговори с режима за преходния процес въз основа на Женевското комюнике от 30 юни 2012 година, но са подчертали необходимостта от оттегляне на Асад от президентския пост с началото на този процес.

Опозиционерите обаче избегнали въпроса за сключването на примирие с правителствените войски, което предвижда "пътна карта" за регулирането на сирийската криза, издигната от Международната група за подкрепа на Сирия. В изработения на срещата във Виена на 14 ноември план се предполага, че процесът по преговори на опозицията с властите ще доведе до появата на ново правителство в Сирия, приемането на конституция и провеждането на избори в рамките на 18 месеца.

Русия, САЩ и ООН се събират на среща за ситуацията в Сирия

Русия съобщи, че Москва, Вашингтон и ООН ще проведат тристранна среща за ситуацията в Сирия в Женева на 11 декември, петък, предава БГН...

Според външния зам.-министър на Иран Хосейн Амир Абдолахиан, "това, което се случи в Рияд, се явява нарушение на договореностите "Женева 2", според които силите, свързани с тероризма, не могат да вземат участие в политическото регулиране". Той отбелязал, че сред делегатите на конференцията в Саудитска Арабия били така наречените "умерени опозиционери, свързани с ИД".

Междувременно в Дамаск патриотичните фракции на сирийската опозиция са провели собствена конференция под девиза "Вътрешният глас на родината". Нейните участници разобличили "заговора на саудитските управляващи кръгове и външните сили срещу сирийския народ, неговата армия и ръководство". „

"Конференцията в Рияд преследва целта да отстрани истинските изразители на интересите на гражданите в Сирия от участие в политическия процес. Такъв подход неизбежно ще претърпи крах", се казва в обръщението на участниците в дамаския форум към специалния посланик на ООН.

В същото време в Хасака (на 612 км от Дамаск) по инициатива на лидера на партията Кюрдски демократичен съюз Салих Муслим се е състояла конференция на "сражаващата се патриотична опозиция".

В нея взели участие кюрдски, арабски и асирийски партии, както и представители на движението "Камах", бойкотирало форума в Рияд. Резултат от тази конференция станало създаването на Политически съвет на въоръжените формирования "Сили на демократична Сирия".

НАТО изключва изпращането на сухопътни войски срещу ИД в Сирия

НАТО изключва изпращането на сухопътни войски срещу терористичната групировка "Ислямска държава" (ИД) в Сирия. Това заяви генералният с...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com