Ситуацията в Израел: Сега е време за война, обяви Нетаняху (ВИДЕО)

5173
Ситуацията в Израел: Сега е време за война, обяви Нетаняху (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images / Guliver

Израел продължава да разширява сухопътната си операция в Газа. До ескалацията се стигна, след като на 7 октомври палестински бойци организираха изненадваща атака на израелска земя. Оттогава израелската армия поде истинска война от въздуха по Ивицата Газа, разрушавайки цели квартали. Операции има и на Западния бряг.

"Сега е време за война"

Израелският премиер Бенямин Нетаняху е категоричен, че Израел няма да се съгласи на прекратяване на огъня, като направи паралели с позицията на Съединените щати след Пърл Харбър през 1941 г. и атаките от 11 септември през 2001 г. 

„Искам да изясня позицията на Израел по отношение на прекратяването на огъня. Точно както Съединените щати не биха се съгласили на прекратяване на огъня след бомбардировката на Пърл Харбър или след терористичните атаки от 11 септември, Израел няма да се съгласи на прекратяване на военните действия с Хамас след ужасяващите атаки от 7 октомври“, каза той. „Призиви за прекратяване на огъня или призиви Израел да се предаде на Хамас, да се предаде на терористите, да се предаде на варварството, това няма да се случи“, добави той. 

Нетаняху: Израелската армия напредва методично в Ивицата Газа

Нетаняху цитира Библията, че „има време за мир, има време и за война. „Сега е време за война“, каза той. На въпрос дали е обмислял да се оттегли, Нетаняху каза, че единственото нещо, което го интересува е заличаването на Хамас. „Ще ги изпратим на бунището на историята. Това е моята цел. Това е моя отговорност“, каза той. Израелският премиер отхвърли обвинението, че Израел налага колективно наказание на палестинския народ в преследването му срещу Хамас, като каза, че групата пречи на цивилни да се преместят в безопасната зона в южната част на Газа. 

Джихадисткият ислям в Палестина: Как се върна

„Хамас им пречи да напуснат, като ги държи в зони на конфликт. Така че мисля, че трябва да насочите въпросите си към Хамас“, каза Нетаняху пред репортер на пресконференция в понеделник. Той допълни, че Израел се опитва да предотврати цивилни жертви, като призовава цивилните в Газа да се преместят в безопасна зона на юг и осигурява хуманитарна подкрепа.  „Трябва да направим всичко възможно, за да сведем до минимум жертвите сред цивилните, но не можем да се откажем от битката“, каза Нетаняху, като допълни, че бъдещето на неговите страни и на други „цивилизовани страни“ зависи от това. 

Въпреки тези уверения, в социалните мрежи се появи видео, на което изглежда, че израелски танк стреля по автомобил, който прилича на цивилен, но не е ясно кой се вози в него. Танкът стреля в момент, в който колата прави обратен завой и с дясната си част е обърната към него. Точно преди изстрела като че ли се чуват звуци от стрелба с леко стрелково оръжие.

Видеото е геолокализирано от BBC - заснето е на пътя Салах-ал-Дин, в южната част на Газа. Това е един от двата пътя, по които е възможно да се евакуираш от северната част на Газа - както предупреди израелската армия. Автор на кадрите е палестинският фотожурналист Юсеф Басам.

Бойни действия

По-рано стана ясно, че израелските танкове са навлезли в покрайнините на град Газа. "През последните 24 часа сме поразили повече от 600 цели", заяви военен говорител на Израелските отбранителни сили ЦАХАЛ, което е значително повече от броя на ударите през предходния ден - 450. Танкове са навлезли в квартал Зайтун в южните покрайнини на град Газа, прекъсвайки ключов път от северната към южната част на Ивицата.

Операции и на Западния бряг

Израел съобщи и за нови операции срещу въоръжени палестински групи в окупирания Западен бряг тази нощ, след като палестинското министерство на здравеопазването съобщи, че четирима мъже са били убити при израелска въздушна и наземна операция в Дженин. Загиналите са посочени като Амир Шарбджи, 25; Наврас Баджауи, 28 г.; Виам Ханун, 27 г.; и Муса Джабарин, 23. Други петима са ранени, двама от които са в критично състояние, казаха здравните служители. Израел каза, че Ханун е бил виден член на Ислямски джихад.

Израелските военни казаха, че операцията в Дженин е една от няколкото, проведени на територията на Западния бряг. Такива е имало в Хеброн и в различни села в цялата територия. Според палестински очевидци в Дженин израелската армия е нанесла два въздушни удара по бежанския лагер, причинявайки сериозни щети на сградите.

Ще издържи ли икономиката на Израел? Войната в Близкия изток влиза в следваща тежка фаза

Ще издържи ли икономиката на Израел? Войната в Близкия изток влиза в следваща тежка фаза

В изявление в понеделник сутринта израелски официални лица - използвайки библейски термини за обозначаване на Западния бряг - казаха: „В края на обширна операция по задържане за осуетяване на тероризма и конфискуване на оръжия тази вечер 51 издирвани лица бяха арестувани в Юдея и Самария, от които 38 са били оперативни работници в терористичната организация Хамас. В изявлението се казва, че израелските сили са локализирали и унищожили това, което според тях е било миниран наблюдателен пост, както и превозно средство, в което са били „намерени боеприпаси и военно оборудване“.

Призиви за евакуация

В тази връзка израелски самолети пуснаха нови листовки на арабски над Газа, предупреждавайки хората в северните и централните части на ивицата, че „провинцията се е превърнала в бойно поле“. „Приютите в северната част на ивицата Газа и губернаторството на Газа са станали опасни“, се казва в листовката, предаде CNN. „Хамас и терористичните организации използват приютите, болниците и училищата в този район. Следователно присъствието ви на тези места не е безопасно. Трябва незабавно да се евакуирате и да се преместите в хуманитарната зона на юг от Вади Газа“, завършва брошурата.

Ситуацията в Газа

Началникът на хирургията в болница Ал Шифа в Газа - най-голямата в анклава, казва, че персоналът в съоръжението „не може да се справи“ с огромния брой пациенти, които лекуват, докато той споделя видео на хаотичните сцени в спешното отделение на болницата. 

Хамас в Москва: Какво цели Кремъл?

Видеото, което той записва и изпраща на CNN, показва няколко редици пациенти, наредени от двете страни на болничния коридор, някои на носилки, други просто лежат на пода. „Това е жълтата зона на нашето спешно отделение в медицински комплекс Шифа. Ранени хора там, там, там…“, казва д-р Маруан Сай'ида, докато върти камерата, покривайки цялата дължина на коридора. „Ние сме препълнени с пациенти, огромен брой ранени хора“, казва още той.

Като повечето специалисти в болницата, той казва, че сега работи само в спешното отделение, за да помогне в лечението на многото ранени, които продължават да пристигат. „Трудно е да се справим с тази ситуация, това е ужасно, персоналът не може да се справи с този огромен брой ранени хора. Няма повече място“, казва той.

Жертвите

По последни данни загинали в Израел са най-малко 1405 души, а 5431 са ранени. 

От палестинска страна се съобщава за близо 8500 жертви – 8306 от тях в Ивицата Газа и 119 на Западния бряг. Според данните на Ал Джазира, най-малко 3493 от тях са деца, а 2172 – жени. Има загинали и 29 журналисти. Ранените са над 23 000, като 21 048 от тях са в Газа, а 1960 – на Западния бряг. 6396 от ранените са деца, а най-малко 4892 са жени, посочва Ал Джазира.

Само през последните три дни 10 служители на ООН са били убити в Газа, съобщи в понеделник Агенцията на ООН за подпомагане и работа на палестинските бежанци (UNRWA). С това общият брой на служителите на UNRWA, убити в Газа от 7 октомври насам, става 63, каза агенцията.

Заложниците

Военнослужеща, отвлечена от „Хамас“, е била спасена от израелската армия по време на наземната операция в Ивицата Газа, предава Ройтерс. Ори Мегидиш е била отвлечена от терористите на 7 октомври и отведена в анклава. След като е освободена, е преминала медицински прегледи и е в добро състояние. След това се е върнала обратно при семейството си. „Тя е у дома“, написаха в социалната мрежа „Х“ от армията на Израел.

Хамас пусна в понеделник кратко видео, показващо три жени, за които се смята, че са заложници, държани от палестинската въоръжена групировка след терористичната атака срещу Израел на 7 октомври. Това е едва второто видео, публикувано от Хамас, откакто повече от 200 души бяха отведени в Газа. В него една от жените отправя остри критики към израелския министър-председател Бенямин Нетаняху.

„Ти обеща да ни освободиш всички“, казва тя, предполагайки, че е наясно с преговорите за заложници. Тя завършва с искане „да ни освободи всички“, крещейки: „Сега! Сега! Сега!" Роднини на заложниците са посочили жените като Елена Трупанов, Даниел Алони и Рамон Кирщ.

Цирк и некадърност: "Хамас" обяви, че е пленил израелски офицер, но показа снимка на кума на Путин

Майката на 23-годишната германска студентка Шани Лук, една от отвлечените в Газа и държана като заложничка от "Хамас", пък обяви, че дъщеря й е загинала. „За съжаление, вчера научихме новината, че дъщеря ми вече не е сред живите“, каза Рикарда Лук пред телевизионните канали RTL и NTV. Според съобщенията, тялото на момичето е намерено и разпознато от израелски войници, влезли в Газа, и е върнато в Израел. Това бе официално потвърдено и от Министерството на външните работи на Израел в социалната мрежа X.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Израел цензурира Асошиейтед прес - спря пряко излъчване от Газа

Лицемерие: ООН почете на крака паметта на "Касапина от Техеран" Раиси (СНИМКА)

Съпругата на Башар Асад е с левкемия

Ердоган: Конкурсът "Евровизия" е заплаха за традиционните семейни ценности (ВИДЕО)

Иранците по света отпразнуваха смъртта на Раиси (ВИДЕО)

"Няма да ни вържат ръцете във войната": Нетаняху с първи думи за заповедите за арест (ВИДЕО)

Иран е поискал помощ от САЩ след катастрофата на Раиси

Експерт: Няма да има промяна в политиката на Иран след катастрофата

Проф. Чуков за смъртта на Раиси: Предстои тежък период в Иран, очаквам бурни избори

Турция обяви ден на траур в памет на Ебрахим Раиси

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Азия