Скандалът с използване на властта в Южна Корея няма край

1556
Скандалът с използване на властта в Южна Корея няма край
Снимка: Getty Images / Guliver

Специалната прокуратура на Южна Корея, която разследва корупционния скандал около временно отстранения президент на страната Пак Кън Хе, задържа бившия министър на здравеопазването и председател на националния пенсионен фонд Мун Кен Пе.

Мун Кен Пе е заподозрян, че е оказвал натиск върху пенсионния фонд, за да подкрепи сделката по сливане на два филиала на южнокорейската компания Samsung, пише БГНЕС. Държавното обвинение разполага с 48 часа да реши дали да издаде заповед за арест на Мун. През ноември, в рамките на разследването на скандала, спецпрокурорите обискираха централата на пенсионния фонд и тази на Samsung.

Южнокорейският парламент подкрепи свалянето на президента

Парламентът на Южна Корея подкрепи импийчмънта на президента Пак Гън-хе заради корупционния скандал, в който беше замесена, довел до ма...

Президентът на Южна Кория Пак беше временно отстранена от власт с решение на парламента на 9 декември. Изпълняващ длъжността стана премиерът Хуан Кхьо Ан. Окончателно решение дали Пак да бъде отстранена ще вземе Конституционният съд, който трябва да се произнесе в срок от 6 месеца. Ако решението бъде оставено в сила, до два месеца трябва да бъдат насрочени президентски избори.

Политическият и корупционен скандал около президента Пак се разрази, след като тя поднесе публични извинения за изтичането на поверителна информация към дългогодишната ѝ приятелка Цой Сун Сил, която не е била служител в президентската администрация. В момента Цой е арестувана. Тя и други двама високопоставени служители на президента са обвинени в злоупотреба със служебно положение и корупция.

Цой е обвинена в злоупотреба с близките си връзки с Пак и намеса в държавните дела с цел лично обогатяване. Държавното обвинение твърди, че Цой, която е приятелка на Пак от десетилетия (Пак е дъщеря на бившия диктатор генерал Пак Чон Хи), самоволно е редактирала речите на държавния глава, давала мнение за облеклото ѝ, за това кого да назначи на определена длъжност и кого да отстрани. Цой е обвинена също, че използвала връзките си в президентството, за да принуждава големи компании да даряват милиони и да ги внасят в два специално създадени фонда, от които тя теглела пари като от банкомат.

Покойният баща на Цой – Цой Те Мин, е мъглява религиозна фигура. Бащата Цой използвал различни имена, създава и обединява последователите си в Църквата на вечния живот. Цой се сближава с Пак Кън Хе след убийството на майка ѝ през 1974 година, твърдейки, че я е сънувал. Така Цой става ментор на бъдещия президент, която впоследствие се сближава и с дъщеря му Сун Сил.

Прокуратурата в Южна Корея не спира да рови по скандала с президента на страната

Южнокорейската прокуратура извърши обиск в централата на компанията Samsung и на Националния пенсионен фонд. Както съобщи надзорният ор...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Земетресение от 4,6 удари Северен Иран

Ще има ли нов ирански отговор срещу Израел? Коментар от Техеран след взривовете в Исфахан (ВИДЕО)

МААЕ: Няма поражения по ирански ядрени обекти

Ердоган призова за запретване на ръкавите и спиране на клането в Ивицата Газа

Атаката е скромна, Израел може и да не застане зад нея: Говори проф. Владимир Чуков

Няма нищо: Първото официално послание на Иран след взривовете в Исфахан

Високо замърсяване на въздуха: Пясъчна буря обхвана Йерусалим

В Индия започнаха най-продължителните избори в света

"Империята отвръща на удара": Израел удари обект на Иран

Земетресение от 5,6 разтърси Турция

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com