След ударите на САЩ и Великобритания: Хутите заплашват, че няма да спрат атаките

3162
След ударите на САЩ и Великобритания: Хутите заплашват, че няма да спрат атаките
Снимка: Getty Images

Западните въздушни удари срещу позиции на хутите в Йемен през нощта срещу 12 януари няма да спрат подкрепяните от Иран бойци да атакуват кораби в Червено море. Това заяви групировката в петък след най-значителната ескалация срещу тях от страна на Вашингтон и Лондон.

Още: САЩ и Великобритания с мощни удари по хутите в Йемен (ВИДЕО)

Отговорът на хутите

След като в ранните сутрешни часове САЩ, Обединеното кралство и още няколко съюзници (Нидерландия, Бахрейн, Австралия, Канада) удариха десетки стратегически военни цели в Йемен с прецизни боеприпаси, Мохамед Али ал-Хути, който е член на Върховния съвет на хутите, осъди "неоправданата" военна операция и настоя, че "отговорът" ще бъде обявен в изявление по-късно в петък.

Хутите допълниха, че при ударите срещу цели в Йемен има петима убити и шестима ранени.

Още: Ситуацията е тревожна, може да се разрасне: Проф. Чуков за атаката срещу хутите

Самопровъзгласилият се за заместник-министър на външните работи на хутите Хюсеин ал-Еззи добави, че "Америка и Великобритания ще трябва да се подготвят да платят висока цена" за ролята си в ударите, които според западни официални лица са унищожили ключови съоръжения за съхранение на оръжия, системи за противовъздушна отбрана и площадки за изстрелване на дронове, използвани за нападения срещу граждански кораби по водните пътища на Червено море.

Мохамед Абдулсалам, говорител на шиитските бунтовници, каза, че групата ще продължи нападенията си срещу морските превози, свързани с Израел, като отмъщение за войната в Ивицата Газа. През последните седмици десетки петролни танкери и товарни кораби бяха подложени на безразборен обстрел, като ръководената от Вашингтон военноморска коалиция беше принудена да прехваща противокорабни ракети и да предотвратява опити за отвличане.

Снимка: Getty Images

Централното командване на САЩ обяви, цитирано от Politico: "Държим бойците хути и техните дестабилизиращи ирански спонсори отговорни за незаконните, безразборни и безразсъдни атаки срещу международното корабоплаване, които досега са засегнали 55 държави, включително са застрашили живота на стотици моряци".

Междувременно САЩ призоваха Иран незабавно да освободи гръцкия петролен танкер "Св. Никола", задържан вчера в Оманския залив от иранските военноморски сили по разпореждане на съдебните власти на Ислямската република, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Още: Удар по цените на петрола след ударите срещу хутите в Йемен

Какво казаха от Иран?

Иран, който последователно подкрепя хутите като част от така наречената "Ос на съпротивата" срещу Израел, заяви, че операцията е равносилна на "явно нарушение на суверенитета и териториалната цялост на Йемен".

Близките съюзници на Иран от ливанската войнствена групировка "Хизбула" също изразиха подкрепа за хутите. Техните собствени бойци продължават да изстрелват ракети през границата към Израел.

Само няколко часа преди това военноморските сили на Техеран превзеха товарен кораб, управляван от Гърция, който плаваше през Ормузкия проток и пътуваше за Турция с товар от иракски петрол.

Иран също така изпрати свой военен кораб в Червено море, което породи опасения за пряка конфронтация със западния флот там.

Още: Байдън и Сунак с коментар за ударите срещу хутите

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

"Не искаме повече гробове": Израел почете загиналите във войната

Силно земетресение в района на езерото Байкал

"Човекът Еверест“ от Непал покори върха за рекордния 29-и път

Индонезиец загина от нападение на рядко срещан тигър

ООН призова за незабавно разследване на общите гробове около болници в Газа

Хамас: Преговорите за примирие се връщат в изходна позиция

Военният кабинет на Израел единодушно е одобрил разширяване на операцията в Рафах

Coldplay и Стинг скочиха в подкрепа на ирански рапър, осъден на смърт

Си Дзинпин примами Виктор Орбан с "любовни писма" и кеш

Филипините са напът да изгонят китайски дипломати заради изтекъл запис

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com