Съпругата на Асад: Противници на Башар ми предлагаха убежище извън Сирия

5944
Съпругата на Асад: Противници на Башар ми предлагаха убежище извън Сирия
Снимка: Getty Images / Guliver

Съпругата на сирийския президент Башар Асад - Асма, е отказала предложения за предоставяне на убежище, отправени й от противници на нейния съпруг. Това заяви тя в интервю за руска телевизия, предаде БГНЕС.

„Да, беше ми предложена възможност да напусна Сирия или по-скоро да избягам от Сирия“, каза Асма Асад в първото си интервю за чуждестранна медия от началото на сирийската криза през 2011 г. „Предложенията съдържаха и гаранции за сигурността и защитата на моите деца и дори финансова сигурност“, каза Асма Асад пред руската телевизия Русия 24.

Хиляди чуждестранни бойци се събират при Алепо, за да върнат града на Асад

Докато Алепо продължава да е свидетел на най-тежките въздушни удари от началото на гражданската война в Сирия, около града се приготвят...

Това не е първият път, когато има опит за разрешаване на сирийската криза чрез опит за скланяне на Башар Асад или семейството му да потърсят убежище другаде. През 2011 г. помощник-държавният секретар на САЩ Джефри Фелтман каза пред Конгреса, че арабски страни са предложили на сирийския президент убежище, но не спомена имената на държавите. Впоследствие през 2012 година в. „Гардиън“ публикува имейл, от който ставаше ясно, че дъщерята на емира на Катар предлага на Асма Асад нейното семейство да потърси убежище и може би ще е в състояние да се обърне към Доха. Но съпругата на Башар Асад каза пред Русия 24, че предложенията, които е получавала, са преднамерени опити „да бъде разбито доверието на народа в неговия президент“.

„Тук съм от началото и никога не съм помисляла да отида някъде другаде“, каза Асма, която е израсла в Лондон и има както сирийско, така и британско гражданство. Попитана за ситуацията в Алепо, където около 300 000 души за обсадени от войниците на съпруга й, Асма Асад отби въпроса и насочи отговора си към начина, по който западните медии отразяват събитията в Сирия.

Тя добави, че нейното семейство е засегнато от кризата както и всяко друго семейство в страната.

Последното интервю на Асма Асад с чуждестранна медия беше за модното издание „Вог“. Статията, в която съпругата на Башар Асад беше наречена „роза на пустинята“ и в която се говореше за нейния модерен подход и демократичното й отношение към семейството, беше публикувана през март 2011 г. Впоследствие списанието свали публикацията от своята страница в интернет.

Москва и Дамаск обявиха "хуманитарни паузи" в обстрела на Алепо

Руските и сирийските военни започват да провеждат "хуманитарни паузи" в сирийския град Алепо, за да се позволи на цивилните да напуснат...

Асма Асад, работила като инвестиционен банкер, е родена и израсла в Лондон. Тя се омъжи за Башар Асад шест месеца, след като той пое президентския пост през юли 2000 г. след смъртта на баща му Хафез Асад. Тя е майка на три деца.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Обществените поръчки на медицински изделия в Китай под съмнение: ЕС започва разследване

Ердоган обещава срещите му с опозицията да станат редовни

Екстремна жега в Банкок

Пекин: Помощта на САЩ за Тайван е прострелване в крака

Рамзан Кадиров явно гони собствен дневен ред с Иран: Пресни примери

Седем арестувани след антитерористична акция в Австралия

Разкриха масови гробове в Ивицата Газа: ООН призова за разследване

Ердоган се закани Нетаняху да не избяга от отговорност

Иранският президент се закани да унищожи Израел, ако атакува

Израелската армия: Важен член на ПВО звеното на "Хизбула" е убит при удар в Ливан (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com