Талибаните искат директни преговори със САЩ

1164
Талибаните искат директни преговори със САЩ
Снимка: Getty Images

Талибаните призоваха към директни разговори със САЩ, за да бъде намерено мирно решение за конфликта в Афганистан.

В предложението, разпространено късно вечерта в понеделник, талибаните казват, че „призовават американски представители да разговарят директно с Политическия кабинет на Ислямския емират (това е името, което талибаните използват за себе си – бел. ред.) в търсене на мирно решение на афганистанските затруднения“.

Това изявление последва новините, че американският пратеник Алис Уелс е заявила по време на неотдавнашното си посещение в Кабул, че все още е отворена възможността за разговори.

Това става дни преди втория тур на регионална мирна конференция в Кабул, където представители на 25 страни ще обсъдят стратегиите за борба с тероризма и разрешаването на конфликти във войната, които според американските представители са в застой.

Вашингтон отдавна призова за разговори с талибаните, но настоява, че всеки диалог трябва да включва афганистанското правителство в Кабул. Няма отговор на предложението на талибаните от американските длъжностни лица, предаде БГНЕС.

Кабул призова екстремистите да предприемат "практически стъпки", като говорителят на правителството Харун Чахансори добави, че "всички врати за мирни преговори са отворени".

"Ако те са афганистанци, те трябва да дойдат и да говорят с афганистанското правителство, САЩ няма да разговарят с тях", каза той на пресконференция.

Но днес високопоставен командир на талибаните заяви през АФП, че групировката няма никакъв интерес към включването на афганистанското правителство – или Исламабад - в потенциалните разговори. „Ние сме истинските участници, така че да седнем и да разговаряме директно, без присъствието на трети участник, независимо дали Пакистан или Афганистан.“

Откритостта за преговори от страна на талибаните е необичайна за войнстващата групировка, която нееднократно е заявявала, че няма да участва в разговори, докато чуждите войски не се изтеглят от страната.

Според афганистанския политически анализатор Абдул Бари засилилият се американски натиск върху талибаните и Пакистан през последните месеци е принудил екстремистите да действат. Но той предупреди за сдържаност в оценките, доколкото и САЩ, и талибаните от години използват тази политика на моркова и тоягата. „Твърде рано е за да се каже дали този път те са честни. Групировката винаги е отхвърляла предложението за разговори в миналото“, каза Бари.

Повече от 16 г. след американската инвазия в Афганистан днес по-малко от 60% от територията на страната е под контрола или влиянието на на правителството. Останалата част от територията или е под контрола на талибаните, или са спорни райони, към които проявяват апетити различни групировки.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Израел изтегли ключова бригада от Ивицата Газа - затишие преди операцията в Рафах

Китай е приютил кораб с оръжия от Северна Корея за Русия: Сателитни снимки

Служител на "Хамас": Ще хвърлим оръжията, ако има решение за две държави

Ако протестираш, умираш! Иран осъди рапър на смърт (ВИДЕО)

"Направиха ни по-силни": Северна Корея за санкциите на САЩ

Обществените поръчки на медицински изделия в Китай под съмнение: ЕС започва разследване

Ердоган обещава срещите му с опозицията да станат редовни

Екстремна жега в Банкок

Пекин: Помощта на САЩ за Тайван е прострелване в крака

Рамзан Кадиров явно гони собствен дневен ред с Иран: Пресни примери

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com