Талибаните убиха лидер на Ислямска държава, планирал бомбения атентат в Кабул през 2021

2140
Талибаните убиха лидер на Ислямска държава, планирал бомбения атентат в Кабул през 2021
Снимка: Getty Images/Guliver

Главатарят на групировката Ислямска държава, за когото се смята, че е планирал опустошителния бомбен атентат на летището в Кабул през 2021 г., е бил убит от управляващите талибани в Афганистан, съобщават американски представители.

При бомбардировката през август 2021 г. загинаха 170 цивилни и 13 американски войници, докато хората се опитваха да избягат от страната, след като талибаните поеха властта.

Висш командир на "Ислямска държава" е убит в Сомалия

Високопоставен командир на терористичната групировка "Ислямска държава" е бил убит при сблъсък със силите за сигурност в полуавтономния...

Този член на Ислямска държава е бил убит преди седмици, но е било необходимо време, за да се потвърди смъртта му, заявиха американски служители пред CBS. Името на лидера на ИД не се съобщава.

Представители на САЩ заявиха, че чрез събиране на разузнавателна информация и наблюдение на региона са установили, че мъжът е загинал. Но не предоставиха повече подробности за това как са научили, че той е отговорен за атентата на летището в афганистанската столица отпреди 2 години.

"Експертите в правителството са с висока степен на увереност, че това лице наистина е било ключовото отговорно лице", заяви високопоставен американски служител пред CBS.

Според материал на The New York Times САЩ са научили за смъртта на лидера в началото на април. Не е ясно дали той е бил мишена на талибаните, или е бил убит по време на продължаващите боеве между ИД и талибаните, съобщава вестникът.

Талибаните убиха шестима бойци от "Ислямска държава"

Талибаните са убили шестима бойци от джихадистката групировка "Ислямска държава", които са участвали в самоубийствен атентат в афганист...

В понеделник САЩ започнаха да уведомяват семействата на убитите американски войници за смъртта на лидера на ИД. Дарин Хувър - баща на загиналия при взрива старши сержант Тейлър Хувър, потвърди пред CBS, че е бил уведомен за новината от Корпуса на морската пехота.

Взривът през 2021 г. бе извършен часове след като западните правителства предупредиха гражданите си да не посещават международното летище в Кабул поради непосредствената заплаха от нападение от страна на ИД-К, афганистанския клон на групировката Ислямска държава. Около 18:00 ч. местно време на 26 август 2021 г. атентатор самоубиец влезе на летището и предизвика взрива. В района се бяха събрали огромни тълпи, които се надяваха да бъдат приети на евакуационен полет в момент на изтегляне на американските войски от Афганистан.

По-късно САЩ предложиха награда от 10 млн. долара на всеки, който разполага с информация, водеща до ареста или осъждането в която и да е държава на лицата, отговорни за нападението, или за залавянето на лидера на ИДИЛ-К Санаула Гафари.

ОЩЕ: Американски удар в Сирия уби лидер на "Ислямска държава"

Семействата на убити американци съдят известен телеком - финансирал Ал Кайда и ИДИЛ

Семействата на убити, ранени и държани като заложници от терористични групировки в Близкия изток американци подадоха съдебен иск срещу ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Колкото топка за тенис: Градушка в Китай след торнадото (ВИДЕО)

Торнадо в Южен Китай, има жертви (ВИДЕО)

След атентата в "Крокус Сити Хол": На граждани на Таджикистан масово се отказва достъп в Русия (ВИДЕО)

"Хамас" отново сяда на масата на преговорите с Израел

Ново мощно земетресение удари Тайван (ВИДЕО)

Убити и ранени при удар по газов комплекс в Ирак

Колата на израелски министър се преобърна, той е в болница (ВИДЕО)

"Борба между потисници и потиснати": Турският външен министър за спора между израелци и палестинци

Вместо да се срещне с Путин, Ердоган отива в САЩ през май

Да сме партньори, а не съперници: Си Дзинпин към Блинкен

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com