Тръмп заплаши Иран с нови санкции, Саудитска Арабия заговори за собствено ядрено оръжие

1643
Тръмп заплаши Иран с нови санкции, Саудитска Арабия заговори за собствено ядрено оръжие
Снимка: Getty Images/Guliver

Вашингтон ще въведе строги санкции по отношение на Иран в най-скоро време и препоръчва на Техеран да не възобновява дейността си в ядрената сфера, а да започне консултации. Това заяви президентът на САЩ Доналд Тръмп на заседание на американското правителство във Вашингтон, предаде БГНЕС.

"Излязохме от ужасното споразумение, което не е трябвало да бъде сключвано. И ще въведем санкции, които ще са едни от най-строгите, които някога сме прилагали спрямо тази страна. Те ще влязат в сила много скоро. Така че или ще имаме сделка, която ще бъде наистина добра за света, или няма да има никаква сделка", каза американският президент.

Иран: Разговорите за нова ядрена сделка са нелепи и абсудрни

Разговорите за нова ядрена сделка с Иран, която би била по-добра от съществуващата, са нелепи. Това, както предава телевизионния канал ...

Той подчерта, че Техеран трябва да започне преговори за ново споразумение, като предупреди, че иначе "нещо ще се случи". Тръмп все пак изрази надежда, че няма да се стига дотам, но не поясни какви мерки има намерение да предприеме САЩ по отношение на Техеран в такъв случай. "Не бих посъветвал Иран да започне работа над ядрена програма. Ако започнат, това ще има много сериозни последствия", предупреди той.

Ролята на Саудитска Арабия

Същевременно най-близкият съюзник на САЩ от арабските държави и най-голям арабски съперник на Иран - Саудитска Арабия, също официално изяви позиция. Саудитският външен министър Адел ал-Джубеир не изключва военни действия срещу Иран от страна на Рияд, заради това, че се смята, че Иран доставя ракети на хуситите. Джубеир каза това пред CNN.

Министърът заяви, че Техеран доставя на йеменските бунтовници хусити ракети и че ги обучава как да ги използват. "Подобни действия са неприемливи. Те противоречат на резолюциите на ООН за балистичните ракети. Иранците трябва да си понесат отговорността за това. Ние ще намерим подходящия момент и подходящия начин, за да отговорим на това", предупреди саудитският външен министър.

На въпрос дали Рияд може да прибегне и към военни действия, Ал Джубеир отговори така: "Ние се стремим на всяка цена да избегнем преки военни действия по отношение на Иран, но такова поведение от негова страна не може да продължава. Когато някой дава ракети на терористи, които ги изстрелват безразборно към наши градове, срещу наши мирни жители, това е равносилно на обявяването на война. Бихте ли го нарекли приятелски жест? Не, разбира се", каза министърът.

Акция на "Мосад" като на филм - причината Тръмп да вземе решението си за Иран? (ВИДЕО)

Безспорно новината на вчерашния ден що се отнася до международните отношения беше окончателното решение на американския президент Донал...

Ако Иран се сдобие с ядрено оръжие, и Саудитска Арабия ще разработи такова, предупреди Джубеир, който уточни, че Саудитска Арабия ще направи всичко възможно да има ядрено оръжие, ако и Техеран има.

И други

Решението на САЩ да излезе от споразумението за иранската ядрена програма е стъпка в правилната посока, макар и недостатъчна, за да противодейства на влиянието на Техеран в Близкия изток, каза главният преговарящ на сирийската опозиция Насър Харири.

"Това е стъпка в правилната посока. Но сама по себе си, тя не е достатъчна, за да ограничи влиянието на Иран в региона", каза на пресконференция в Лондон главният преговарящ на Върховния комитет за сирийските преговори Насър Харири, който представлява основните опозиционни групировки в Сирия.

Техеран е неотменим съюзник на режима на Башар Асад в кървавата война, която опустошава Сирия от 2011 година, каза Харири. Той смята, че е невъзможно да бъдат разрешени проблемите, в основата на които е Иран, без да се има предвид ситуацията в Сирия. "Няма друго място по света, освен Сирия, в което да се усеща по-силно злонамереното влияние на Иран", смята Харири. Според него, за да се противодейства на ролята на Иран, трябва сирийския проблем да бъде поставен с най-висок приоритет.

Ирански депутати изгориха американския флаг (ВИДЕО)

Часове след като американският президент Доналд Тръмп оттегли Вашингтон от споразумението за прекратяване на иранската ядрена програма ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

МААЕ: Ядрените съоръжения на Иран са временно затворени

Нападението с нож в църква в Сидни е терористичен акт

"Иран заплашва световния мир": Нетаняху призова за обединение

Израел свалил 25 от 30-те ирански крилати ракети още извън пределите на държавата

15-годишен е предполагаемият извършител на нападението в църква в Сидни

Анализатор: Топката в момента е в полето на Израел

"Консервативен и лидер на анти-ЛГБТ общество": Подробности за намушкания в Сидни свещеник

Блинкен благодари на Турция, ето за какво

Дъжд и наводнения в Оман: Има загинали (ВИДЕО)

На път за България: Задържаха петима нелегални мигранти в Одрин

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Азия