Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Турция и САЩ създадоха работна група за С-400

30 декември 2020, 10:45 часа • 2497 прочитания

Турция и САЩ се споразумяха за създаване на съвместна работна група във връзка с покупката на руската ПВО система С-400 от страна на Анкара. Министърът на външните работи Мевлют Чавушоглу обяви, че са започнали технически преговори, предава РИА Новости.

Съединените щати въведоха санкции срещу турски държавни служители и ведомства, отговорни за покупката на С-400. В телефонен разговор държавният секретар Майк Помпео е заявил на турския си колега Чавушоглу, че руските системи подлагат на опасност американските военни.

Доставката на новите руски системи С-400, предизвикали криза в отношенията между Анкара и Вашингтон, започна през юли 2019 г. САЩ настояха Турция да се откаже от сделката и в замяна на това да купи американските системи „Patriot”. В противен случай заплашиха да задържат или изобщо да отменят продажбата на изтребители F-35 за нуждите на Турция, както и да въведат санкции в съответствие с CAATSA (закон за противодействие на противниците на САЩ посредством санкции). Анкара отказа да отстъпи и продължи да преговаря за допълнителни доставки на С-400. 

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес